Morrisons wijst miljardenbod af

Shutterstock.com

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Clayton Dubilier & Rice (CD&R) heeft een poging gedaan om de Britse supermarktketen Morrisons over te nemen, maar het bod van 5,5 miljard pond (6,4 miljard euro) werd geweigerd.

 

"Aanzienlijke onderwaardering"

Zaterdagavond meldde Morrisons dat het een voorlopig overnamebod ter waarde van iets meer dan 5,5 miljard pond van CD&R had afgewezen. Op de beurs werd de retailer, op basis van de slotkoers vrijdag, nochtans op 'maar' 4,3 miljard pond (5 miljard euro) gewaardeerd.

 

Niettemin bestempelde Morrisons het voorwaardelijke bod als een “aanzienlijke onderwaardering van het bedrijf en zijn toekomstperspectieven”, schrijft The Guardian. Volgens de Britse overnameregels heeft CD&R nu tot 17 juli de tijd om een definitief bod uit te brengen of zich terug te trekken.

 

Doelwit

CD&R weigerde commentaar te geven op de vraag of het terug zou komen met een hoger bod, maar analisten achten die kans erg groot. Volgens hen maken de cashflows en vastgoedactiva van Morrisons - en van andere supermarktgroepen - aantrekkelijke doelwitten voor private-equityspelers.

 

Morrisons heeft 121.000 mensen in dienst en boekte vóór de pandemie een jaarwinst van 408 miljoen pond (470 miljoen euro). Vorig jaar halveerde de winst door de hogere kosten gerelateerd aan corona. Het bedrijf heeft 85% van zijn 497 winkels in eigendom en heeft negentien eigen productielocaties, waaronder bakkerijen, slachthuizen, vissersvloten en eierboerderijen. Een kwart van wat het verkoopt is afkomstig uit de eigen toeleveringsketen.