Nakende brexit doet Britse supermarkten hamsteren

Shutterstock.com

Nu een harde brexit steeds waarschijnlijker wordt, slaan de Britse supermarkten extra voorraad in. Er dreigen immers grote tekorten, onder meer door hamsterende klanten.

 

Vooral tekort aan groenten

Gisterenavond passeerde de zoveelste deadline in de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU om tot een handelsakkoord te komen. En opnieuw werd er geen vergelijk gevonden, waardoor de kans op een no-deal brexit steeds groter wordt.

 

Volgens De Tijd heeft de Britse regering de supermarkten al aangeraden om grotere stocks aan te leggen en zich voor te bereiden op zo'n harde brexit. Indien er geen akkoord met de EU wordt gesloten, dreigt er volgens de voedingsproducenten immers gedurende 3 maanden een tekort aan groenten te ontstaan. Het probleem stelt zich veel minder voor fruit, aangezien dat vooral van buiten de EU komt. Ook de bevoorrading van vlees zou niet meteen in het gedrang komen.

 

Tekorten kunnen ook ontstaan doordat mensen beginnen hamsteren. Tijdens de lockdown in het voorjaar kochten Europese consumenten massaal droge voeding en WC-papier, hoewel daar eigenlijk geen reden voor was. Van schaarste was immers hoegenaamd geen sprake, maar het fenomeen leidde wel tot lege schappen in de winkels. De vrees bestaat dat dit scenario zich kan herhalen door de brexit, maar dan op een veel grotere schaal dan tijdens de coronacrisis.

 

Het Verenigd Koninkrijk is ook een belangrijke afzetmarkt van enkele Belgische (groente)bedrijven zoals Greenyard en Ardo. Verder exporteert bijvoorbeeld Lotus Bakeries zijn speculoos over het Kanaal en produceert het er fruitrepen van zijn merk Nakd.