Nederland krijgt meer foodhallen

Nederland krijgt meer foodhallen

Het aantal foodhallen In Nederland zal de komende jaren verder toenemen: in de 21 grootste steden staan er zulke overdekte markten gepland, te beginnen met Market 33 in Amsterdam en een hal in Eindhoven.

Openen na lang leeg staan

Het rapport Foodhallen in beeld van Van Spronsen & Partners horeca-advies noemt de Foodhallen in Amsterdam een van de locaties van het eerste uur waar een overdekte versmarkt begon. In Deventer opende Fooddock ruim anderhalf jaar geleden met tien restaurants in een voormalige graansilo op het Havenkwartier in Deventer.

 

Daarnaast is er ook Amicitia Food Village dat vorig jaar in Amersfoort opende (en dit jaar wordt aangevuld met de 1100 m² grote Amicitia Shop Village). Al deze foodhallen zijn gevestigd in gebouwen die lang hebben leeg gestaan.


"Steeds richten op doelgroep"

Foodhallen die geen duidelijke uitstraling hebben die aansluit bij de doelgroep gaan een moeilijke toekomst tegemoet, stelt het onderzoek. Tijdig bijsturen is noodzaak wanneer een concept niet meer in trek is bij de doelgroep, die vanwege het nog recente succes van de foodhal bestaat uit trendy bezoekers van 25 jaar en ouder. Zij gaan door hun loyaliteit het succes van de foodhal op de langere termijn bepalen.

 

Foodhallen zullen in de komende jaren te maken krijgen met meer concurrentie, met name in de zomer. Dan zijn de foodfestivals populair en hier zullen ook steeds meer foodtrucks aanwezig zijn. Zij vormen de belangrijkste concurrent van de foodhal, omdat deze rijdende foodconcepten hetzelfde productaanbod hebben en zich richten op dezelfde doelgroep.

 

Foodtrucks zullen bovendien steeds meer het hele jaar actief zijn op onder meer overdekte foodtruckfestivals. Dergelijke festivals zullen de komende jaren naar verwachting steeds vaker worden georganiseerd.