Nederland opent strijd tegen obesitas

Shutterstock.com

Mineraalwater en frisdranken zonder suiker worden vrijgesteld van verbruikersbelasting, zodat ze goedkoper worden voor de consument. De Nederlandse regering pakt ook de verkoop van alcohol en junkfood aan.

 

Groot preventieplan

Een liter water of cola light zou zo’n negen cent goedkoper worden na vrijstelling van de belasting. Op die manier hoopt de regering dat mensen meer gezonde producten zullen nuttigen, zo blijkt uit een concept-preventieakkoord dat de krant AD kon inkijken. Samen met industrie, horeca, onderwijs en verzekeraars wil het ministerie van volksgezondheid tegen 2040 het percentage mensen met (zwaar) overgewicht terugbrengen naar het niveau van 1995. “Als we niets doen, zal in de komende 22 jaar 62% van de volwassen Nederlanders gaan kampen met overgewicht”, klinkt het.

 

Het is slechts één initiatief in een veel ruimer pakket maatregelen. Zo moet alcohol duurder worden en zullen stuntpromoties met alcohol verboden worden. Er komt een nieuw voedsellogo in 2020 en kindermarketing zal worden gebannen. Met voedingsfabrikanten, horeca en supermarkten wil de regering akkoorden maken over een vermindering van de portiegrootte, het aantal calorieën en het productaanbod. Sportclubs mogen zich enkel nog laten sponsoren door aanbieders van gezonde producten, en moeten gezonde alternatieven voor junkfood aanbieden in kantines en automaten. Er komen ook acties om de bevolking meer te doen sporten.