Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan | RetailDetail

Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan

Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan
Shutterstock

De Nederlandse maaltijdbezorger Sytze Ferwerda sleept Deliveroo voor de rechter. Hij pikt het niet dat hij vanaf 1 februari enkel nog aan de slag kan als zelfstandige en wil het bedrijf zo verplichten ook vaste contracten te gebruiken.

 

“Nieuwe boeven”

Ferwerda vindt dat hij onder het nieuwe systeem eigenlijk schijnzelfstandige wordt. Zo is hij in dat geval niet langer zeker van een inkomen, wanneer hij bijvoorbeeld na een aanrijding niet meer kan werken.

 

Het geld voor de rechtszaak kwam er dankzij een crowdfundingscampagne van de PvdA. “Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico's voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo”, zegt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk aan het AD. Van Dijk hoopt dat een rechter zal oordelen dat Deliveroo voor een vast inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte moet voorzien. “Dat zou ook een duidelijk signaal zijn naar alle andere bedrijven die vergelijkbare plannen hebben: dit mag niet.”

 

Deliveroo laat in een reactie verstaan dat de bezorgers net “heel tevreden zijn met deze nieuwe vorm van flexibel werk en dat er steeds meer bezorgers bij komen.” Het voegt er wel aan toe dat het op zoek is naar manieren om de bezorgers meer zekerheid te kunnen bieden.

 

Ook in België acties

Ook in België zijn de koeriers niet te vinden voor de nieuwe plannen van Deliveroo. De komende dagen wordt er dan ook heel wat actie gevoerd, onder andere aan het kabinet van minister van Werk Kris Peeters.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!