Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan | RetailDetail

Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan

Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan
Shutterstock

De Nederlandse maaltijdbezorger Sytze Ferwerda sleept Deliveroo voor de rechter. Hij pikt het niet dat hij vanaf 1 februari enkel nog aan de slag kan als zelfstandige en wil het bedrijf zo verplichten ook vaste contracten te gebruiken.

 

“Nieuwe boeven”

Ferwerda vindt dat hij onder het nieuwe systeem eigenlijk schijnzelfstandige wordt. Zo is hij in dat geval niet langer zeker van een inkomen, wanneer hij bijvoorbeeld na een aanrijding niet meer kan werken.

 

Het geld voor de rechtszaak kwam er dankzij een crowdfundingscampagne van de PvdA. “Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico's voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo”, zegt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk aan het AD. Van Dijk hoopt dat een rechter zal oordelen dat Deliveroo voor een vast inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte moet voorzien. “Dat zou ook een duidelijk signaal zijn naar alle andere bedrijven die vergelijkbare plannen hebben: dit mag niet.”

 

Deliveroo laat in een reactie verstaan dat de bezorgers net “heel tevreden zijn met deze nieuwe vorm van flexibel werk en dat er steeds meer bezorgers bij komen.” Het voegt er wel aan toe dat het op zoek is naar manieren om de bezorgers meer zekerheid te kunnen bieden.

 

Ook in België acties

Ook in België zijn de koeriers niet te vinden voor de nieuwe plannen van Deliveroo. De komende dagen wordt er dan ook heel wat actie gevoerd, onder andere aan het kabinet van minister van Werk Kris Peeters.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top