Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan

Nederlandse bezorger klaagt Deliveroo aan
Shutterstock

De Nederlandse maaltijdbezorger Sytze Ferwerda sleept Deliveroo voor de rechter. Hij pikt het niet dat hij vanaf 1 februari enkel nog aan de slag kan als zelfstandige en wil het bedrijf zo verplichten ook vaste contracten te gebruiken.

 

“Nieuwe boeven”

Ferwerda vindt dat hij onder het nieuwe systeem eigenlijk schijnzelfstandige wordt. Zo is hij in dat geval niet langer zeker van een inkomen, wanneer hij bijvoorbeeld na een aanrijding niet meer kan werken.

 

Het geld voor de rechtszaak kwam er dankzij een crowdfundingscampagne van de PvdA. “Deliveroo zijn de nieuwe boeven. Ze proberen over de rug van hun bezorgers de winsten maximaal op te stuwen. Alle risico's voor de bezorger, alle winst voor Deliveroo”, zegt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk aan het AD. Van Dijk hoopt dat een rechter zal oordelen dat Deliveroo voor een vast inkomen, een verzekering bij arbeidsongeschiktheid en doorbetaling bij ziekte moet voorzien. “Dat zou ook een duidelijk signaal zijn naar alle andere bedrijven die vergelijkbare plannen hebben: dit mag niet.”

 

Deliveroo laat in een reactie verstaan dat de bezorgers net “heel tevreden zijn met deze nieuwe vorm van flexibel werk en dat er steeds meer bezorgers bij komen.” Het voegt er wel aan toe dat het op zoek is naar manieren om de bezorgers meer zekerheid te kunnen bieden.

 

Ook in België acties

Ook in België zijn de koeriers niet te vinden voor de nieuwe plannen van Deliveroo. De komende dagen wordt er dan ook heel wat actie gevoerd, onder andere aan het kabinet van minister van Werk Kris Peeters.