Nederlandse fruittelers blijven lijden onder Russisch embargo

Nederlandse fruittelers blijven lijden onder Russisch embargo
http://www.shutterstock.com/pic-219503161/

De Nederlandse fruittelers maken zich voor het derde jaar op rij klaar voor een rampjaar. Door het handelsembargo tegen Rusland hebben ook zij immers last van dalende prijzen, omwille van een overvloed op de Europese markt.

 

Structureel probleem

Rusland is een belangrijk exportland voor de Nederlandse fruittelers. Voor de perentelers was het zelfs de grootste buitenlandse markt. Normaal gaan er elk jaar ongeveer 60 miljoen kilo peren die richting uit.

 

De appeltelers ondervinden dan weer indirect last van het handelsembargo. Zelf exporteerden ze niet zoveel naar Rusland, maar uit andere landen komen er nu wel appels op de markt die normaal aan Rusland worden verkocht, waardoor ook voor de Nederlandse telers de prijs daalt.

 

Steeds meer Nederlandse fruittelers komen dan ook in de problemen. “Elke ondernemer draait wel eens een slecht jaar, maar dit is structureel”, aldus Ad Klaassen, secretaris van GroentenFruit Huis. “Mensen die nooit klagen, doen dat nu wel. Op dat moment ga ik me zorgen maken.”

 

Momenteel is er ook nog geen alternatief voor de Russische markt, vooral omdat het jaren duurt om zo’n nieuwe markt te ontwikkelen naar het niveau van Rusland. GroentenFruit Huis schat de omzetschade voor de sector op 100 tot 125 miljoen euro per jaar, zolang het embargo tegen Rusland blijft lopen. Het pleit er dan ook voor om zo snel mogelijk terug handel te drijven met Rusland.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Schotland voert als eerste minimumprijs in voor alcohol

21/11/2017

Schotland heeft een wereldprimeur te pakken, want het mag eindelijk een minimumprijs voor alcohol invoeren. De wet werd in 2012 al goedgekeurd, maar werd sindsdien tegengehouden door de whiskystokers.

Carrefour aanvaardt herbruikbare verpakkingen van klanten aan bedieningstogen

20/11/2017

Na een geslaagd testproject in de hypermarkt van Carrefour in Bierges, aanvaarden alle vestigingen van Carrefour Hypermarket en Market in eigen beheer vanaf nu herbruikbare zakjes en dozen die klanten zelf meebrengen aan de bedieningstogen van de winkels.

Greenpeace komt met kritische parodie op kerstreclame Coca-Cola

20/11/2017

Voor veel mensen betekent de kerstreclame van Coca-Cola op tv de echte start van de kerstperiode. Dit jaar heeft Greenpeace echter een parodie daarop gemaakt, waarin de organisatie de aandacht legt op de vervuiling waarvoor de frisdrankmaker verantwoordelijk is.

Tweede Leuvense foodhal De Smidse geopend

20/11/2017

Leuven is een foodhal rijker: dit weekend opende De Smidse aan het nieuwe Sluispark. In de voormalige smederij van Stella Artois zijn nu een verpakkingsvrije winkel, aperobags van Jeroen De Pauw, een pasta-atelier en meer te vinden.

Alibaba investeert 2,5 miljard in Auchan-dochter

20/11/2017

De Chinese e-commercereus Alibaba heeft een belang van 36% genomen in supermarktbedrijf Sun Art Retail Group. Met 450 supermarkten is dat de tweede grootste supermarktketen van China, en de Franse retailer Auchan is er de grootste aandeelhouder.

Colruyt controleert vleesleveranciers nu ook zelf

20/11/2017

Colruyt verscherpt de controle op zijn vleesproducten na de reeks schandalen die de vleessector de voorbije maanden alweer in een negatief daglicht stelde. In opdracht van de warenhuisketen licht een externe partner de slachthuizen onaangekondigd door.

Back to top