Nederlandse horeca groeit harder dan Europees gemiddelde

Nederlandse horeca groeit harder dan Europees gemiddelde

Nederlandse horeca groeit harder dan Europees gemiddelde
http://www.shutterstock.com/nl/pic-211747996/

De Nederlandse horeca is sinds het dieptepunt van de crisis eind 2009 sterker gegroeid dan het Europees gemiddelde. Gemiddeld groeide die in Europa met 20 procent, maar in Nederland wordt afgeklokt op een groei van 24 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

 

Aandeel in economie gestegen

Sinds het vierde kwartaal van 2013 ligt het niveau van de horeca al terug boven dat van voor de crisis en de omzet is sindsdien ook onafgebroken blijven stijgen. Daardoor is ook het aandeel van de horeca in de Nederlandse economie gestegen: van 1,7 procent in 2007 naar 1,8 procent in 2015. In 2010 was er nochtans even een dip naar 1,6 procent.

 

Er zijn wel vier landen die harder zijn gegroeid dan Nederland in dezelfde periode. Oostenrijk (+ 27,7 procent), België (+ 31,7 procent), Frankrijk (+ 28,5 procent) en Polen (+ 62,4 procent) deden het allemaal nog beter dan Nederland.

 

Nederland heeft wel iets minder mensen in dienst in de horeca dan het Europese gemiddelde. In Nederland waren er in 2014 374.000 werknemers aan de slag, goed voor 4,3 procent van alle werkzame personen. In Europa is dat gemiddeld 4,8 procent. Dat cijfer wordt wel sterk beïnvloed door de toeristische landen, waar dat aantal een stuk hoger ligt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

23/02/2018

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

Belgische CEO Le Pain Quotidien verlaat bedrijf

23/02/2018

Vincent Herbert heeft na 17 jaar besloten om zijn functie als CEO van Le Pain Quotidien neer te leggen. Hij wordt opgevolgd door Jerry Gamez, die flink wat ervaring heeft bij fastfoodketen Burger King en Walmart.

Filet Pur: Uw portie speculatieve onzin

23/02/2018

Here we go again: foodretail is in essentie slechts een loopgravenoorlog. Maar wie haalt de consument uit z’n winterdepressie? Hier ligt een ondankbare taak voor het wekelijkse nieuwsoverzicht van RetailDetail Food!

Ontdek de smaak van morgen op Tavola 2018: 11-12-13 maart 2018 in Kortrijk Xpo

23/02/2018

(publireportage) Delicatessen & hoge kwaliteit maken van Tavola een topevent voor de foodretail,  met 450 marktleiders én ambachtelijke fabrikanten, en veel nieuwigheden. We stellen u graag de winnaars van de Gouden Tavola voor.

Takeaway.com neemt Oost-Europese concurrenten over

23/02/2018

Fastfoodleveraar Takeaway.com heeft zijn Bulgaarse sectorgenoot BGmenu en het Roemeense Oliviera overgekocht en komt zo weer een stap dichter bij zijn doel Europees marktleider te worden.

Spar test dit voorjaar contactloos en kassaloos betalen

22/02/2018

Retail Partners Colruyt Group – de zelfstandigentak van Colruyt Group – werkt voor Spar aan een app waarmee klanten hun eigen boodschappen kunnen scannen en afrekenen via hun smartphone.

Back to top