Nederlandse startup kweekt hamburgers in labo | RetailDetail

Nederlandse startup kweekt hamburgers in labo

Nederlandse startup kweekt hamburgers in labo

De Maastrichtse professor Mark Post verwacht dat in labo's gekweekt vlees binnen drie jaar beschikbaar zal zijn voor massaconsumptie. Post was drie jaar geleden de eerste die erin slaagde een hamburger in een labo te kweken.

Binnen drie jaar bij consument

Om een hamburger te kweken, haalde hij een stukje spierweefsel uit een koe, waarna hij de cellen liet vermeerderen tot een hamburger die volledig bestond uit vlees, maar dus niet afkomstig van een dood dier.

 

Begin deze zomer richtte hij Mosa Meat op, om het vlees binnen enkele jaren ook bij de consument te krijgen. Daarbij moeten vooral de kosten gedrukt worden, want de productie van de eerste hamburger kostte maar liefst 250.000 euro. Post wil de hamburgers binnen drie jaar voor 11 euro bij de consument krijgen. Binnen 8 jaar moet de prijs kunnen concurreren met gewoon vlees in de supermarkt.

 

10.000 kilo vlees per jaar

“We zijn nu bezig met onze tweede kapitaalronde die toelaat onze technologie verder op te schalen”, zegt Post. “Binnen drie à vier jaar kweken we vlees in tanks zo groot als een half olympisch zwembad. We zullen in die bioreactoren 10.000 kilo vlees per jaar kunnen produceren.”

 

Kweekvlees kan in de toekomst mogelijk een oplossing worden voor de druk op het klimaat van de vleesindustrie. Vlees kweken vraagt immers slechts een fractie van de landbouwgrond en het waterverbruik, ten opzichte van de klassieke productie. Daarnaast zorgt de huidige veestapel voor 15 tot 20 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien moeten er niet langer dieren geslacht worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".