Nederlandse startup kweekt hamburgers in labo | RetailDetail

Nederlandse startup kweekt hamburgers in labo

Nederlandse startup kweekt hamburgers in labo

De Maastrichtse professor Mark Post verwacht dat in labo's gekweekt vlees binnen drie jaar beschikbaar zal zijn voor massaconsumptie. Post was drie jaar geleden de eerste die erin slaagde een hamburger in een labo te kweken.

Binnen drie jaar bij consument

Om een hamburger te kweken, haalde hij een stukje spierweefsel uit een koe, waarna hij de cellen liet vermeerderen tot een hamburger die volledig bestond uit vlees, maar dus niet afkomstig van een dood dier.

 

Begin deze zomer richtte hij Mosa Meat op, om het vlees binnen enkele jaren ook bij de consument te krijgen. Daarbij moeten vooral de kosten gedrukt worden, want de productie van de eerste hamburger kostte maar liefst 250.000 euro. Post wil de hamburgers binnen drie jaar voor 11 euro bij de consument krijgen. Binnen 8 jaar moet de prijs kunnen concurreren met gewoon vlees in de supermarkt.

 

10.000 kilo vlees per jaar

“We zijn nu bezig met onze tweede kapitaalronde die toelaat onze technologie verder op te schalen”, zegt Post. “Binnen drie à vier jaar kweken we vlees in tanks zo groot als een half olympisch zwembad. We zullen in die bioreactoren 10.000 kilo vlees per jaar kunnen produceren.”

 

Kweekvlees kan in de toekomst mogelijk een oplossing worden voor de druk op het klimaat van de vleesindustrie. Vlees kweken vraagt immers slechts een fractie van de landbouwgrond en het waterverbruik, ten opzichte van de klassieke productie. Daarnaast zorgt de huidige veestapel voor 15 tot 20 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien moeten er niet langer dieren geslacht worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.