Nestlé heeft geen alleenrecht op vier vingers KitKat | RetailDetail

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt
Foto: aperturesound / Shutterstock.com

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

 

Leo en KitKat mogen allebei vier vingers

De uitspraak is een vrijgeleide voor andere snoepfabrikanten om chocoladerepen met een soortgelijke vorm op de markt te brengen, schrijft de Franse krant Les Echos. Vooral Mondelez zat daar al bijna een decennium lang op te azen: het patent dat Nestlé in 2006 verkreeg voor de viervingerige KitKat-vorm was een doorn in het oog voor haar Leo-reep.

 

Al in 2007 heeft Mondelez daarom juridische stappen genomen tegen het patent, bewerend dat de vier vingers helemaal niet eigen zijn aan KitKat en dus ook voor de Leo’s van dochtermerk Milka mogen gebruikt worden. Om toch het alleenrecht te behouden, moest Nestlé nu via een consumentenbevraging bewijzen dat consumenten de betwistte vorm overal in Europa associëren met KitKat.

 

Niet in alle landen (h)erkend

In tien Europese landen – waaronder Frankrijk, Duitsland en Nederland – associeerden consumenten de vier chocoladevingers inderdaad meteen met KitKat, maar in verschillende landen bleek dat niet het geval: onder meer in België, Griekenland en Portugal legden bevraagde shoppers niet meteen de link met Nestlé. 

 

Dat is niet genoeg voor een Europees alleenrecht, meent de advocaat-generaal in een aanbeveling voor Nestlé. Deze raadt de snoepfabrikant dan ook aan die claim te laten vallen: “Nestlé heeft kunnen bewijzen dat de vorm van KitKat een onderscheidend karakter heeft voor consumenten in de Europese Unie, maar alleen in bepaalde landen. Daarom kan de vorm niet als beschermd worden beschouwd, als een groot deel van de Europese consumenten het niet zo zien.” 

 

Een officiële uitspraak is daarmee nog niet gevallen, maar meestal volgt het gerechtshof de aanbeveling van de advocaat-generaal.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.