Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt
Foto: aperturesound / Shutterstock.com

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

 

Leo en KitKat mogen allebei vier vingers

De uitspraak is een vrijgeleide voor andere snoepfabrikanten om chocoladerepen met een soortgelijke vorm op de markt te brengen, schrijft de Franse krant Les Echos. Vooral Mondelez zat daar al bijna een decennium lang op te azen: het patent dat Nestlé in 2006 verkreeg voor de viervingerige KitKat-vorm was een doorn in het oog voor haar Leo-reep.

 

Al in 2007 heeft Mondelez daarom juridische stappen genomen tegen het patent, bewerend dat de vier vingers helemaal niet eigen zijn aan KitKat en dus ook voor de Leo’s van dochtermerk Milka mogen gebruikt worden. Om toch het alleenrecht te behouden, moest Nestlé nu via een consumentenbevraging bewijzen dat consumenten de betwistte vorm overal in Europa associëren met KitKat.

 

Niet in alle landen (h)erkend

In tien Europese landen – waaronder Frankrijk, Duitsland en Nederland – associeerden consumenten de vier chocoladevingers inderdaad meteen met KitKat, maar in verschillende landen bleek dat niet het geval: onder meer in België, Griekenland en Portugal legden bevraagde shoppers niet meteen de link met Nestlé. 

 

Dat is niet genoeg voor een Europees alleenrecht, meent de advocaat-generaal in een aanbeveling voor Nestlé. Deze raadt de snoepfabrikant dan ook aan die claim te laten vallen: “Nestlé heeft kunnen bewijzen dat de vorm van KitKat een onderscheidend karakter heeft voor consumenten in de Europese Unie, maar alleen in bepaalde landen. Daarom kan de vorm niet als beschermd worden beschouwd, als een groot deel van de Europese consumenten het niet zo zien.” 

 

Een officiële uitspraak is daarmee nog niet gevallen, maar meestal volgt het gerechtshof de aanbeveling van de advocaat-generaal.