Nestlé moet ‘Incredible Burger’ hernoemen

Een pakje 'originele' Impossible Burger
Foto: Shutterstock.com

Een rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat Nestlé zijn vleesvervanger niet langer onder de naam ‘Incredible Burger’ mag verkopen. De merknaam zou immers te veel lijken op het Amerikaanse Impossible Foods, wat tot verwarring bij de consument kan leiden. De Zwitserse voedingsgigant zal zijn burger nu ‘Sensational’ noemen, maar gaat ook in beroep tegen de uitspraak.

 

Verwarring

Impossible Foods argumenteerde dat Nestlé bewust inzette op een sterke visuele, fonetische en conceptuele gelijkenis met de Amerikaanse start-up om zijn vleesvervanger te promoten en consumenten te misleiden. In grote lijnen volgde de rechter die redenering en oordeelde dat Nestlé inderdaad inbreuken pleegde op de handelsmerken van Impossible Foods. Het betekent dat het Zwitsers bedrijf de naam Incredible Burger niet langer mag gebruiken.

 

"We zijn teleurgesteld over deze voorlopige uitspraak, omdat we van mening zijn dat iedereen beschrijvende termen zoals 'incredible', die de eigenschappen van een product aangeven, zou moeten kunnen gebruiken. We zullen ons natuurlijk aan deze beslissing houden, maar tegelijkertijd zullen we bezwaar aantekenen", aldus Nestlé in een reactie op de uitspraak. Het bedrijf zal zijn burger nu omdopen tot 'Sensational Burger', schrijft ESM.

 

Impossible Foods doet er intussen alles aan om zo snel mogelijk de Europese markt te betreden. Het diende daartoe in oktober vorig jaar een aanvraag in bij de bevoegde autoriteiten, maar dat proces kan nog enige tijd aanslepen omdat de hamburgers van Impossible Foods ook een genetisch gemanipuleerd ingrediënt bevatten (soja-leghemoglobine). Zoals bekend zijn genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen in de EU aan strenge regels onderworpen.