Nestlé verlaagt omzetprognose na minder goed kwartaal

Nestlé verlaagt omzetprognose na minder goed kwartaal

De Zwitserse voedingsreus Nestlé heeft in de eerste negen maanden van 2016 een licht hogere omzet behaald, maar verlaagt niettemin de verwachtingen voor het volledige boekjaar als gevolg van de vertragende groei.

Traagste groei in ruim 10 jaar

In de eerste drie kwartalen van 2016 steeg de omzet van Nestlé met 1% op jaarbasis naar 65,5 miljard Zwitserse frank, omgerekend zo’n 60 miljard euro. De autonome groei kwam uit op 3,3%. Negatieve wisselkoerseffecten hadden een impact van 1,7% op de verkopen, aldus Nestlé.

 

In alle geografische regio’s tekent Nestlé wel nog altijd groei op: in Noord- en Zuid-Amerika kwam de autonome omzetgroei uit op 4,8%, in Europa, het Midden-Oosten en Afrika op 2,1% en in de rest van de wereld (Azië, Oceanië en de regio sub-Sahara Afrika) op 2,5%. Dat zijn meteen de traagste groeicijfers in ruim tien jaar.

 

Naar een verklaring is het niet ver zoeken: in Europa heerst een ware prijzenslag, terwijl de klad zit in groeimarkten als China en Brazilië. “In een omgeving die te kampen heeft met deflatie en lage grondstofprijzen, blijven we de voorkeur geven aan volumegroei, wat resulteert in een interne groei die aan de bovenkant van de markt ligt in zowel opkomende als ontwikkelde markten", zegt afscheidnemend CEO Paul Bulcke in een toelichting.

 

Nestlé verlaagt ook meteen zijn verwachtingen voor het hele jaar. Het concern mikt nu op een autonome groei van 3,5% voor het hele boekjaar, daar waar het tot nog toe uitging van een groei met 4,2%.