Net geen eeuwfeest voor Chocolade Jacques

Shutterstock.com

Een flinke klap voor de Belgische chocoladeliefhebber: net voor zijn eeuwfeest sluit chocoladefabriek Jacques de deuren. Zeventig jobs staan op de helling.

 

Verlieslatend sinds 2011

De eigenaar van Choclaterie Jacques, het West-Vlaamse Baronie, zegt dat de fabriek al sinds de verkoop door Barry Callebaut 2011 verlieslatend is: toen al verloor de fabriek de eigenlijke productie van chocolade. Sindsdien krijgt de Eupense fabriek de chocolade toegeleverd en verwerkt die ter plaatse nog enkel tot repen of pralines. Dat blijkt - ondanks herhaalde investeringen - echter niet rendabel te zijn.

 

Baronie zou de fabriek in mei 2019 willen sluiten, welgeteld 99 jaar na de stichting van de NV Chocolaterie Jacques en 97 jaar na de opening van de fabriek in Eupen. Het bedrijf schreef in 1936 wereldgeschiedenis met de uitvinding van de chocoladereep en groeide toen tot een werknemersbestand van 250 mensen. Door prentjes in elke reep te steken, vergrootte de populariteit van het merk nog.

 

Het verlies van een grote Britse klant betekent nu waarschijnlijk het einde van de fabriek in Eupen, ook al geloven de vakbonden nog steeds in de redding. Voor het Veurnese Baronie is het al de vierde fabriekssluiting op korte tijd, na Duc D'O in Kruibeke (2016) en twee Nederlandse fabrieken.