Nieuwe ‘challenge’ in opmars: februari zonder supermarkt

Foto: Shutterstock

Tournée minérale krijgt concurrentie van een nieuwe uitdaging: een maand zonder supermarkt. Om mensen bewuster en groener te laten consumeren luidt de oproep om in februari alleen bij lokale handelaren te kopen.

 

Niet akkoord met de supermarkten

Op sociale media circuleert in Franstalig België een nieuwe ‘challenge’, gelanceerd door de actiegroepering ‘En Vert et contre tout’, die oproept om februari zonder supermarkt door te brengen. De bedoeling is om mensen in plaats van in de supermarkt hun boodschappen bij zelfstandige en lokale handelszaken te doen, of ook gewoon minder te kopen. 

 

De organisatoren hopen dat de consument zo bewuster zal consumeren, maar willen met de actie ook een signaal geven aan de distributiesector: “Het is ook de gelegenheid om aan de grootwarenhuizen te laten weten dat we niet akkoord zijn met overdreven verpakking, het exorbitante aantal kilometers dat voeding aflegt of de prijspolitiek die kleine producenten verplettert”, staat te lezen op de website.

 

Na Frankrijk en Zwitserland nu ook België

Toch gaat het niet om een boycot, benadrukken de initiatiefnemers, maar om mensen zich opnieuw op een gevarieerde manier te leren bevoorraden. En hopelijk geeft dat ook de lokale handel een duwtje in de rug.

 

De ‘challenge’ zag het daglicht in 2018 in Frankrijk en Zwitserland, maar het is pas nu de eerste keer dat het initiatief naar België overwaait. Op Facebook zijn inmiddels verschillende pagina’s en groepen verschenen waar deelnemers tips en recepten kunnen delen, maar ook lokale adressen in Brussel en Wallonië kunnen terugvinden. Vorig jaar waren er in Frankrijk 20.000 geregistreerde deelnemers.