Nieuwe bezorgdienst iZi brengt frieten en parfum

Foto: Shutterstock

In Antwerpen gaat een nieuwe koerierdienst van start: iZi levert zowel warme maaltijden als aankopen bij lokale handelaars binnen het uur aan huis. De buurlanden zijn al in het vizier.

 

Van Brazilië naar Antwerpen 

Pas een paar maanden na de oprichting in Brazilië, maakt de start-up iZi vanaf 15 december zijn opwachting in Antwerpen. De koerierdienst gaat de concurrentie aan met maaltijdbezorgers zoals Uber Eats en Deliveroo, maar wil er behalve voor de horeca ook voor de lokale retail zijn. IZi brengt namelijk ook boodschappen en kleine aankopen aan huis, van een jeansbroek over parfum tot medicatie van bij de apotheek. Ook eten van bij de kruidenier of supermarkt is mogelijk, als die zich bij de dienst aansluiten tenminste.


Op dit moment hebben een tachtigtal ondernemingen zich aangesloten, vertelt Belgisch verantwoordelijke Johan Tisson aan Gazet van Antwerpen. De ex-manager van restaurantketen Lucy Chang hoopt weliswaar op een snelle en exponentiële groei, vooral omdat de bezorgdienst ook de rand van de stad wil bedienen. “We richten onze pijlen sterk op restaurants en handelaars in de rand van Antwerpen om ons bezorggebied zo groot mogelijk te maken”, klinkt het, ook al is de centrale hub van het jonge bedrijf te vinden op de Eiermarkt in het centrum van Antwerpen.

 

Markplaats met lokale shops

Leveringen gebeuren zoals meestal in de sector door koeriers met een zelfstandigen- of studentenstatuut. Zij moeten hun eigen fiets of brommer gebruiken, maar mogen in ruil wel de volledige "delivery fee" houden. Aangesloten handelszaken betalen nog een commissie van 10%. 


Maar anders dan traditioneel moet iZi ook een soort shopplatform worden: met iZi Marketplace kunnen handelaars die nog geen webshop hebben er een eigen webwinkel krijgen. “Onze focus ligt op een samenwerking met lokale handelaars. We willen hen ondersteunen in deze barre tijden en tegelijkertijd willen we een tegenoffensief bieden aan de bol.com’s en de Coolblue’s van deze wereld”, aldus Tisson.


Via Antwerpen hopen de Brazilianen meteen de rest van Europa te veroveren. In België zouden Gent, Mechelen en Leuven al concrete interesse tonen, maar nog binnen het jaar wil iZi ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn intrede doen.