Nieuwe cao bij Belgische brouwerijen AB InBev

Nieuwe cao bij Belgische brouwerijen AB InBev

Bij de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Jupille en Hoegaarden is een einde gekomen aan de onrusten, nu de vakbonden en de directie een akkoord hebben bereikt over een deel van de nieuwe cao voor de medewerkers.

Acties afgeblazen

In de nieuwe cao zal de inkomens- en werkzekerheidsgarantie in geval van een herstructurering verbeterd worden, leerde De Tijd. In het nieuwe akkoord krijgt wie ontslagen wordt om economische redenen de eerste twee jaar 36 maanden loon uitbetaald. In het derde jaar zijn dat nog 24 maanden. In de huidige cao daalde dat al in het tweede jaar naar 24 maanden en in het derde jaar naar 18 maanden.

 

Daarmee zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de komende drie jaar nog niet afgerond, maar een akkoord over dit punt was een voorwaarde voor verdere onderhandelingen. In dat opzicht werden er vorige week ook al acties gehouden aan de drie brouwerijen en indien er geen akkoord was gevonden, zouden er deze week nog acties zijn gevolgd.

 

“Het bedrijf maakt miljarden euro winst, maar ze willen hun werknemers niet belonen. Integendeel, ze willen ons zelfs nog voordelen afnemen. En dit is eigenlijk de druppel. De werkdruk is zo hoog terwijl er geen werkzekerheid is”, klonk het toen bij de vakbonden. Deze week zal er verder onderhandeld worden over de rest van de cao.

Tags: