Nieuwe herstructurering op komst bij Makro? | RetailDetail

Nieuwe herstructurering op komst bij Makro?

Nieuwe herstructurering op komst bij Makro?
Foto: Grand Warszawski / Shutterstock.com

De Duitse Metro-groep, de holding achter Makro en Metro, blijft in België miljoenen verlies lijden: vorig boekjaar droegen de ketens een verlies over van 195 miljoen euro. De vakbonden vrezen dan ook voor een nieuwe herstructurering.

 

Omzet daalt, verliezen blijven opstapelen

Metro België droeg aan het eind van zijn gebroken boekjaar, dat afliep in september, een verlies van liefst 195 miljoen euro over, schrijft De Tijd. Hoewel het bedrijfsverlies er vorig jaar van 105,2 miljoen euro zakte tot 52,9 miljoen euro, blijven de verliezen zich dus opstapelen. 

 

Ondertussen kreeg ook de omzet klappen: groothandelsketen Metro en cash&carry-keten Makro zagen in België de omzet dalen van 961 naar 846 miljoen euro (-12%). Die daling is deels te verklaren doordat Makro haar eigen elektronicaverkoop afstond aan Media Markt, dat er nu shop-in-shops heeft, maar er komen ook gewoonweg minder bezoekers over de vloer. De groep kampt als grote bigboxretailer - nog steeds volgens de zakenkrant - met dezelfde problemen als Carrefour in ons land.

 

Investeringen en nieuwe winkelopening voor Metro

Nochtans gelooft men in het Duitse hoofdkantoor nog wel in de Belgische activiteiten: bij groothandel Metro zou het beter gaan dan bij Makro, want de groep plant nog nieuwe vestigingen van Metro te openen. Nog dit jaar moet aan de kust een nieuwe groothandel de deuren openen, waarna nog meer winkelopeningen en zelfs overnames tot de mogelijkheden behoren. Eerder nam Metro al horecagroothandelsdienst Pro à Pro van Colruyt Group over. In 2016 pompte de groep 115 miljoen euro in de Belgische activiteiten, in 2017 nog eens 50 miljoen euro en dit jaar zou er al 40 miljoen euro in Makro zijn geïnjecteerd. Daar zou nog 10 miljoen euro bij kunnen komen in de loop van het jaar.

 

De vakbonden vrezen niettemin een nieuwe herstructurering: het gaat inderdaad niet goed, bevestigen zowel LBC als ACLVB. Nog voor juni verwachten de medewerkers nieuwe maatregelen, al betwijfelen ze dat verdere ontslagen haalbaar zijn. “Nieuw jobverlies is niet haalbaar, de winkels draaien op een minimumcapaciteit”, aldus Leen Van Lierde van vakbond ACLVB. Er wordt dus vooral een koerswijziging verwacht, waarbij nieuwe afdelingen verkocht of gesloten worden. Volgens het jaarverslag komen er alvast nieuwe aanpassingen aan het assortiment en zal de organisatiestructuur nog verder vereenvoudigen.

 

Nieuwe herstructurering op komst?

“Het is heel moeilijk om te weten welke richting het zal uitgaan. De grote vraag is hoeveel tijd de Belgische directie nog krijgt vanuit Duitsland. Het is bang afwachten”, zegt Myriam Nevelsteen van vakbond LBC aan de Gazet van Antwerpen. Recent zou de vestiging van Makro in Deurne volgens Nevelsteen al zijn omgevormd tot een soort laboratorium, waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe manieren om de producten te presenteren. “Binnenkort kunnen we meer zeggen over onze strategie”, klinkt het alvast bij Makro zelf.

 

In de afgelopen jaren zijn bij de Belgische afdeling al 870 jobs verdwenen: in 2014 vielen bij een eerste ontslagronde 370 ontslagen, in 2016 worden nog eens 500 banen geschrapt. Vandaag werken nog zo’n 1.900 mensen bij Makro, groothandelsketen Metro telt meer dan 500 medewerkers. Het gezamenlijke hoofdkantoor stelt 315 mensen tewerk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".