Nieuwe herstructurering op komst bij Makro? | RetailDetail

Nieuwe herstructurering op komst bij Makro?

Nieuwe herstructurering op komst bij Makro?
Foto: Grand Warszawski / Shutterstock.com

De Duitse Metro-groep, de holding achter Makro en Metro, blijft in België miljoenen verlies lijden: vorig boekjaar droegen de ketens een verlies over van 195 miljoen euro. De vakbonden vrezen dan ook voor een nieuwe herstructurering.

 

Omzet daalt, verliezen blijven opstapelen

Metro België droeg aan het eind van zijn gebroken boekjaar, dat afliep in september, een verlies van liefst 195 miljoen euro over, schrijft De Tijd. Hoewel het bedrijfsverlies er vorig jaar van 105,2 miljoen euro zakte tot 52,9 miljoen euro, blijven de verliezen zich dus opstapelen. 

 

Ondertussen kreeg ook de omzet klappen: groothandelsketen Metro en cash&carry-keten Makro zagen in België de omzet dalen van 961 naar 846 miljoen euro (-12%). Die daling is deels te verklaren doordat Makro haar eigen elektronicaverkoop afstond aan Media Markt, dat er nu shop-in-shops heeft, maar er komen ook gewoonweg minder bezoekers over de vloer. De groep kampt als grote bigboxretailer - nog steeds volgens de zakenkrant - met dezelfde problemen als Carrefour in ons land.

 

Investeringen en nieuwe winkelopening voor Metro

Nochtans gelooft men in het Duitse hoofdkantoor nog wel in de Belgische activiteiten: bij groothandel Metro zou het beter gaan dan bij Makro, want de groep plant nog nieuwe vestigingen van Metro te openen. Nog dit jaar moet aan de kust een nieuwe groothandel de deuren openen, waarna nog meer winkelopeningen en zelfs overnames tot de mogelijkheden behoren. Eerder nam Metro al horecagroothandelsdienst Pro à Pro van Colruyt Group over. In 2016 pompte de groep 115 miljoen euro in de Belgische activiteiten, in 2017 nog eens 50 miljoen euro en dit jaar zou er al 40 miljoen euro in Makro zijn geïnjecteerd. Daar zou nog 10 miljoen euro bij kunnen komen in de loop van het jaar.

 

De vakbonden vrezen niettemin een nieuwe herstructurering: het gaat inderdaad niet goed, bevestigen zowel LBC als ACLVB. Nog voor juni verwachten de medewerkers nieuwe maatregelen, al betwijfelen ze dat verdere ontslagen haalbaar zijn. “Nieuw jobverlies is niet haalbaar, de winkels draaien op een minimumcapaciteit”, aldus Leen Van Lierde van vakbond ACLVB. Er wordt dus vooral een koerswijziging verwacht, waarbij nieuwe afdelingen verkocht of gesloten worden. Volgens het jaarverslag komen er alvast nieuwe aanpassingen aan het assortiment en zal de organisatiestructuur nog verder vereenvoudigen.

 

Nieuwe herstructurering op komst?

“Het is heel moeilijk om te weten welke richting het zal uitgaan. De grote vraag is hoeveel tijd de Belgische directie nog krijgt vanuit Duitsland. Het is bang afwachten”, zegt Myriam Nevelsteen van vakbond LBC aan de Gazet van Antwerpen. Recent zou de vestiging van Makro in Deurne volgens Nevelsteen al zijn omgevormd tot een soort laboratorium, waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe manieren om de producten te presenteren. “Binnenkort kunnen we meer zeggen over onze strategie”, klinkt het alvast bij Makro zelf.

 

In de afgelopen jaren zijn bij de Belgische afdeling al 870 jobs verdwenen: in 2014 vielen bij een eerste ontslagronde 370 ontslagen, in 2016 worden nog eens 500 banen geschrapt. Vandaag werken nog zo’n 1.900 mensen bij Makro, groothandelsketen Metro telt meer dan 500 medewerkers. Het gezamenlijke hoofdkantoor stelt 315 mensen tewerk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.