Nieuwe vakbondsacties bij AB InBev

Nieuwe vakbondsacties bij AB InBev
Shutterstock.com

Sinds gisterenavond blokkeren vakbondsmilitanten de sites van brouwerijgroep AB InBev in Leuven, Hoegaarden en Jupille. In de fabrieken wordt wel gewerkt, maar vrachtwagens kunnen niet laden of lossen.

 

Werkzekerheid

De vakbonden zijn vooral bezorgd om de werkzekerheid bij de biergigant. Ze stellen ook dat er sinds de 24-urenstaking van twee weken geleden geen enkele vooruitgang in de onderhandelingen met de directie zit. "Het grootste probleem zit bij de bedienden", zegt Kris Vanautgaerden van het ACV aan VRT. "De directie wil daar de mogelijkheid open houden om op een verdoken manier te herstructureren. We hebben dat in maart al gemerkt, toen men een afdeling wou sluiten. We hebben dat kunnen verhinderen, maar toen is men begonnen om werknemers individueel te ontslaan. Zo hebben ze geen collectief ontslag moeten doen."

 

Volgens de directie van AB InBev werden er wel degelijk vorderingen gemaakt, "maar verlieten de vakbonden de tafel nog voor alle nieuwe en verbeterde voorstellen besproken konden worden". Ze betreurt de nieuwe acties en beklemtoont dat de onderhandelingen enkel aan de onderhandelingstafel kunnen plaatsvinden.

 

Het bedrijf wijst erop dat er bij AB InBev sinds 2011 een speciale regeling bestaat, waarbij in het geval van ontslagen om economische redenen, aan de getroffen arbeiders drie jaarsalarissen wordt betaald. "Deze uitzonderlijke regeling komt boven op de wettelijk verplichte vergoedingen. Dat is al zeer genereus als men als arbeider wordt ontslagen op die manier. De vakbonden willen hier bovenop nog langere individuele garanties en een verbetering. We willen het niet verstrengen of verwijderen, voor ons is het vertrekpunt het behoud net omdat de regeling al zo uitgebreid is", zegt AB InBev aan Het Laatste Nieuws.