Nog steeds geen alternatief voor Russisch embargo

Nog steeds geen alternatief voor Russisch embargo
http://www.shutterstock.com/pic-219503161/

Een aantal Belgische producenten is er nog steeds niet in geslaagd om alternatieve afzetmarkten te vinden voor Rusland, twee jaar nadat het handelsembargo met het land werd ingevoerd. Rusland was dan ook bijzonder belangrijk voor België.

 

Flinke prijsdalingen

België was tot voor het embargo de op zes na grootste exporteur naar Rusland, goed voor een bedrag van 281 miljoen euro. Onder andere appelen, peren, varkensvlees, melkpoeder en tomaten werden in grote getale uitgevoerd naar het land.

 

Dat heeft een sterke invloed gehad op de prijzen van die producten. Zo berekende de Boerenbond dat de prijs van peren sinds de invoering van het embargo met 23,2 procent is gedaald, die van appelen met 27,7 procent, varkensvlees is 19,3 procent goedkoper, melk 36,3 procent en ook de prijs van tomaten daalde met 23,5 procent.

 

Het is dan ook geen verrassing dat een aantal van die producten minder worden geëxporteerd. Zo daalde de export van appelen met 7,3 procent en die van melkpoeder zelfs met 9,2 procent. De export van peren steeg dan wel met 0,6 procent, maar daar werd dus ook flink ingeboet op de prijzen.