Nutella eet Amerikaanse chocoladetak Nestlé op

Nutella eet Amerikaanse chocoladetak Nestlé op
Foto: Mirco Vacca / Shutterstock.com

Nestlé heeft in Ferrero een koper gevonden voor zijn Amerikaanse chocolade-afdeling. Voor 2,4 miljard euro wordt de producent van Nutella de derde grootste chocoladeproducent ter wereld en kan Nestlé zich in de VS op gezondere producten gaan concentreren.

 

Ferrero volgt 'American dream'

De Italiaanse confiseriemaker Ferrero, bekend van smeerpasta Nutella en de Ferrero Rocher-pralines, koopt de snoepgoeddivisie van Nestlé in de Verenigde Staten voor 2,8 miljard dollar. Een fikse investering, want de snoepafdeling van de Zwitserse groep is goed voor ongeveer 760 miljoen euro en maakt amper één procent uit van de totale omzet van Nestlé. Ook in de VS maakte het chocoladsnoep maar 3% van de bedrijfsomzet uit.

 

De meeste analisten verwachtten oorspronkelijk dat Hershey de overnemer zou worden, aangezien die vandaag al marktleider is in de Amerikaanse chocoladesnoepmarkt, maar de winnaars bleken begin deze maand de Italianen te zijn. Ferrero wil snel internationaal groeien en deed in de Verenigde Staten het voorbije jaar nog twee andere overnames. Volgens Euromonitor wordt het nu de derde grootste chocoladeproducent, zowel in de VS als wereldwijd.

 

Meer voeding, gezondheid en wellness bij Nestlé

Nestlé wil zich meer gaan focussen op “voeding, gezondheid en wellness”, besliste CEO Mark Schneider. Consumenten verlangen ook in de Verenigde Staten steeds meer gezonde producten, terwijl wie dan toch een zoete zonde wil begaan, vaker naar premium-producten en -merken grijpt. De snoeprepen van Nestle, in de VS onder meer BabyRuth, Butterfinger en Crunch, komen zo onder druk te staan.

 

Hoewel de Zwitserse producent van confiserie zegt dat hij buiten de VS wel wil blijven vasthouden aan zijn snoepactiviteiten, vermoeden banken en analisten dat het mogelijk nog meer merken of zelfs het hele gamma zal afstoten. Schneider heeft immers zijn strepen verdiend in de gezondheidszorg en heeft Nestlé ook al op overnamepad gestuurd in de markt van vitaminesupplementen. Vorige week zette Nestlé in Australië nog chocolademerk Violet Crumble in de etalage.