Oatly verliest handelsmerkstrijd tegen Britten

Glebe farm Foods

Glebe Farm Foods, een klein Brits familiebedrijf, heeft een rechtszaak gewonnen tegen de Zweedse havermelkproducent Oatly. Die beschuldigde de ondernemer uit Cambridgeshire van schending van zijn handelsmerk.

 

"Oneerlijk voordeel"

Oatly trok naar de rechtbank omdat ‘PureOaty’, een product van Glebe Farm Foods, al te veel zou lijken op hun eigen bekende haverdrank en daar dus een oneerlijk voordeel uit zou halen. De advocaten van het Zweedse bedrijf verwezen onder meer naar de merknaam en de verpakking. In totaal zouden er vijf handelsmerken zijn geschonden.

 

Glebe Farm Foods, gerund door broer en zus Philip en Rebecca Rayner, lanceerde in 2019 een havermelk met de naam "Oat Drink". Een jaar later werd het merk omgedoopt tot "PureOaty".

 

Een rechter van het Hooggerechtshof stelde de familie Rayner echter in het gelijk. Hij erkende dat er weliswaar overeenkomsten waren tussen de PureOaty-verpakking en de originele Oatly-verpakking, waaronder het gebruik van de kleur blauw en van een onregelmatig lettertype voor de productnaam, maar dat deze gelijkenissen "op een zeer algemeen niveau" waren. "Gelet op de feiten van deze zaak zie ik niet in dat er enig risico bestaat dat afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen van de merken van Oatly", besloot hij.

 

Overbodige rechtszaak

"Je hoeft de twee producten en de verpakking maar naast elkaar te zien om te begrijpen hoe verschillend deze merken zijn, en hoe onnodig deze rechtszaak was", verklaarde Philip Rayner achteraf aan de BBC. "Het doet deugd om te zien dat kleinere onafhankelijke bedrijven kunnen terugvechten en winnen."

 

Oatly heeft al laten weten niet in beroep te zullen gaan tegen de uitspraak.