Omzet Emté blijft achter in gestegen omzet Sligro Food Group

Omzet Emté blijft achter in gestegen omzet Sligro Food Group

Sligro Food Group heeft in de afgelopen zes maanden een omzetgroei van 6,3% gerealiseerd naar 1,4 miljard euro. De winst daalde wel door investeringen in de opstart van de Belgische activiteiten.

Omzet Emté blijft achter  

Sligro Foodservice scoorde in netto-omzet dankzij overnames beter dan Sligro Foodretail, waar de omzet van Emté achterbleef bij de markt. Die zakte immers met 0,4% (de identieke consumentenomzet lag met 2,2% overigens nog lager), doordat de omzet van de oudere Emté 2.0-vestigingen in de eerste maanden van het jaar onder druk stond. Hoewel het concern deze trend in het afgelopen kwartaal enigszins kon ombuigen, leidde dit tot een hogere promo- en actiedruk.

 

Een programma voor omzetherstel wordt de komende maanden fors opgevoerd, met een nieuwe folderopzet en prijscampagnes, betere beschikbaarheid van promotie-artikelen in het schap en meer persoonlijke aanbiedingen. Op langere termijn moeten lokale winkelteams op de vloer het maximale uit de formule halen, worden weekendaanbiedingen verder uitgebouwd en productintroducties versneld.

 

Emté 3.0 moet voor beterschap zorgen

Sligro verwacht in de komende maanden meer omzetherstel van de nieuwe Emté 3.0-winkels. De eerste resultaten van drie testwinkels en drie nieuwe winkels die dit eerste half jaar openden wekken vertrouwen: “De beleving is van boodschappen doen naar lekker winkelen gegaan. Klanten stellen vooral assortiment, kwaliteit en uitstraling/ambiance op prijs”, aldus directievoorzitter Koen Slippens.

 

Emté telt nu zes winkels met de nieuwe 3.0 formule. Dieren, Uden en Nieuwegein werden vorig jaar omgebouwd, begin dit jaar volgden Berlicum en versmarkt Van Heinde in Den Bosch. Het tempo van ombouw en verdere uitrol van Emté 3.0 wordt in de tweede helft van dit jaar verder opgevoerd: eind dit jaar moeten er vijftien Emté 3.0 supermarkten open zijn en in 2017 wordt het ombouwtempo verder verhoogd. Dit jaar opent in Montfort de eerste franchisevestiging onder Emté 3.0.

 

Omzet Foodservice groeide door overnames

Sligro Foodservice behaalde in de afgelopen zes maanden een netto-omzet van 941 miljoen euro, 9,6% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de omzettoename is zestig miljoen toe te schrijven aan de acquisities van groothandel Bouter, De Kweker en vooral het Belgische Java Foodservice (goed voor 44 miljoen euro). De marge in deze divisie stijgt door de consolidatie van Bouter met veel service-omzet en door het regio omzetaandeel in bezorging.

 

Mede door de acquisitie en integratie van deze groothandels en de opstartkosten van Sligro Belgie stegen tegelijkertijd de kosten tot 275 miljoen euro, oftewel 20,3% van de omzet.

 

Sligro Foodservice gaat sterker inzetten op online: “Bezorging groeit harder dan zelfbediening in Nederland”, stelt Sippens. “Het wordt een steeds dominanter onderdeel dat Sligro met een vernieuwd online 3.0 bestelplatform en inspiratieomgeving gaat invullen”.De negen Sligro 3.0-vestigingen doen het goed en op 12 september opent Sligro zo'n 3.0 in Bergen op Zoom, in november breidt Sligro Rotterdam Spaanse Polder uit en in december opent Sligro Sittard.

 

Sligro begint dit jaar in Belgie met de bouw van een vestiging aan het Straatsburgdok in het havengebied in Antwerpen. Deze Sligro moet volgend jaar zomer openen. Het traject naar opening van een tweede locatie in Brugge is inmiddels opgestart.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top