Onderhandelingen bij Carrefour België vorderen “mondjesmaat”

Onderhandelingen bij Carrefour België vorderen “mondjesmaat”
Shutterstock

Gisteren zaten bonden en directie bij Carrefour België samen over het eerder aangekondigde transformatieplan waarbij 1.233 jobs op de helling staan. Een van de grote knelpunten blijft dat van de naakte ontslagen, zo viel te horen bij de bonden.

 

“Complex dossier”

Twee punten op de dagorde gisteren: de werkorganisatie en het sociaal plan. De bonden legden naar eigen zeggen enkele tegenvoorstellen op tafel, onder meer over de polyvalentie van de kassiersters. De directie zou de komende dagen met nieuwe voorstellen komen. “We hopen daarover een consensus te bereiken”, zei Myriam Delmée van de socialistische BBTK.

 

Over het sociaal plan, dat voorziet in het schrappen van 1.233 banen, lopen de discussies stroever. De directie denkt aan brugpensioen en vrijwillig vertrek, maar houdt volgens de bonden vast aan ‘naakte ontslagen’. “Dat zal uiteraard een knelpunt zijn voor de bonden”, zo klonk het na afloop van de vergadering.

 

Van een blokkering is evenwel geen sprake: “Er wordt mondjesmaat vooruitgang geboekt. We zijn nog niet aan het einde van het dossier”, zegt Delmée. Carrefour-woordvoerder Baptiste Van Outryve sprak van een “constructieve vergadering” over een “complex dossier”. Op 23 mei zitten bonden en directie opnieuw rond de tafel.