Onenigheid over brugpensioen bij Carrefour | RetailDetail

Onenigheid over brugpensioen bij Carrefour

Onenigheid over brugpensioen bij Carrefour
Foto Carrefour

Er raken meer details bekend over het sociaal akkoord dat de vakbonden en de directie van Carrefour Belgium maandagavond bereikten. Dat medewerkers vanaf 56 jaar met brugpensioen kunnen, veroorzaakt flink wat discussie.

 

Verkeerd signaal

De geplande herstructurering bij Carrefour, waarbij aanvankelijk 1233 jobs bedreigd leken te worden, zou uiteindelijk geen naakte ontslagen met zich meebrengen. Een groot deel van de afvloeiingen wil de retailer realiseren via vrijwillig vertrek en door werknemers vanaf 56 in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (het vroegere brugpensioen) te brengen. Daarbij behouden ze 95% van hun loon. Het is één van de elementen van het compromis dat vakbonden en directie maandagavond bereikten. Zo’n regeling moet echter goedgekeurd worden door de federale regering.

 

Daar wringt het schoentje: NV-A roept federaal minister van Werk Kris Peeters op om de vraag van Carrefour Belgium niet goed te keuren. Terwijl iedereen langer moet werken en veel bedrijven op zoek zijn naar personeel, zou een brugpensioenregeling een verkeerd signaal zijn, vindt de partij. Ook arbeidseconomen stellen zich daar vragen bij. Maar Peeters wijst eerst naar de drie gewesten, die bindend advies moeten geven. Als één van de drie gewesten een negatief advies geeft, moet hij de aanvraag afwijzen. Volgens Brussels minister van werkgelegenheid Didier Gosuin klopt dat niet omdat het voorstel geen naakte ontslagen voorziet.

 

Er zijn overigens nog meer elementen van het compromis bekend: er sluiten geen hypermarkten, er komt een tewerkstellingsgarantie voor 4,5 jaar en het aantal bedreigde jobs zou daardoor dalen tot een duizendtal. Werknemers die in een ontslagsysteem stappen, ontvangen een hogere opzeg. Er is ook een regeling voor tijdskrediet eindeloopbaan. Medewerkers die aan boord blijven en in het systeem van polyvalentie stappen, krijgen een premie. Waarnemers merken op dat de retailer erg grote toegevingen heeft gedaan om nog voor de zomer tot een akkoord te komen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.