Online aandeel supermarkten slechts 1,3 procent | RetailDetail

Online aandeel supermarkten groeit naar 1,3%

Online aandeel supermarkten groeit naar 1,3%

In november 2016 was het online aandeel van de omzet bij supermarkten in Nederland ongeveer 1,3%. Dat is nog steeds erg weinig, maar toch alweer een mooie stijging vergeleken met de maanden ervor.

55 supermarkten

Met een aandeel van 1,3% is de omzet van het online kanaal bij supermarkten goed voor ongeveer 441 miljoen euro op een totaalomzet van circa 35 miljard euro. Een gemiddelde supermarkt haalt een jaaromzet van acht miljoen euro, wat wil zeggen dat de online verkoop goed is voor de omzet van ongeveer 55 supermarkten.

 

Gemiddeld wordt er per online bestelling 90 euro uitgegeven. Daarbij ligt het zwaartepunt op dranken, houdbare kruidenierswaren en onhandige artikelen zoals toiletpapier en wasmiddelen. Er wordt wel niet vaak online gekocht, want de helft van de ondervraagden die online hadden gekocht, hadden dat langer dan twee weken geleden voor het laatst gedaan.

 

Albert Heijn koploper

Albert Heijn is de grote slokop als het gaat over online kopers, want maar liefst 59% van de Nederlandse gezinnen die online kopen, doet dat bij de keten van Ahold Delhaize. Het marktaandeel van Jumbo is wel bezig aan een fikse opmars: van 8% in maart naar 14% tijdens het laatste onderzoek. Picnic, dat enkel online verkoopt, haalt een marktaandeel van 3,4%.

 

De regio van de klant heeft een flinke invloed op het online koopgedrag: gemiddeld zegt 11 procent van de Nederlanders wel eens online te kopen, in West-Nederland is dat 14%, terwijl dat in Noord-Nederland slechts 4% is. In de drie grootste steden van het land koopt 11% wel eens online. Ook mensen met een hoger inkomen kopen vaker online: 23% van de respondenten met meer dan twee keer een bovenmodaal huishoudinkomen kocht wel eens online.

 

Dat alles blijkt uit cijfers van het kennisplatform Supermarkt & Ruimte, dat in samenwerking met onderzoeksbureau Strabo en vastgoedadviseur SuperVastgoed, elk half jaar meer dan 1.500 consumenten heeft ondervraagd over hun online bestedingen bij supermarkten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.