Onze bananen worden bedreigd

Foto: Shutterstock

Een nieuwe, agressieve schimmelziekte bedreigt onze favoriete bananen: tienduizenden hectaren plantage zijn in gevaar en wellicht zullen de prijzen van bananen stijgen.

 

Potentiële ravage

In Zuid-Amerika is een schimmel aangetroffen die niet met pesticiden te bestrijden valt en die vooral de plantages van bananen aantast. De schimmel is er recent voor het eerst aangetroffen en inmiddels zijn zo’n honderd hectaren in Colombia besmet, bericht De Tijd. Dat is nog maar een klein deel van de in totaal 40.000 hectare bananenplantages in Colombia, maar de bodemschimmel Tropical Race 4 (TR4) kan zich snel verspreiden en is ook niet te behandelen: er zit niks anders op dan de getroffen plantages volledig te rooien.

 

Ook nadien blijft de plantage dan nog jarenlang besmet: volgens Frederic Rosseneu, businessdevelopmentmanager bij Greenyard, duurt het tot dertig jaar vooraleer de schimmel volledig uit de grond is.

 

Geschiedenis herhaalt zich

Tot nu toe werd TR4 (ook gekend als de Panama-ziekte) enkel in Azië en Afrika aangetroffen, maar Zuid-Amerika bleef vooralsnog gespaard. Dat daar nu verandering komt, is niet alleen problematisch voor de lokale telers, ook de import van bananen in het Westen komt in het gedrang. Een kwart van de bananen in Europa is immers afkomstig van Colombia, een nog groter deel komt uit Ecuador. Greenyard gaat ervan uit dat er geen tekorten zullen optreden, maar dat de prijzen wel zullen stijgen, gezien de bestrijdingskosten voor de leveranciers.

 

Ziektes zijn geen nieuw probleem voor bananen: in de twintigste eeuw werd de toen gangbare variëteit bananen geplaagd door het gelijkaardige TR1. Sindsdien is men volledig overgeschakeld op een andere soort, de zoete Cavendish-bananen, omdat deze wel resistent is tegen de ziekte. Nu blijkt met TR4 de volgende uitdaging klaar te staan....

Tags: