Ook Aldi vraagt nu geld voor plastic agf-zakjes

Aldi vraagt 1 cent voor plastic agf-zakjes
Shutterstock.com

Rel(letje) in Duitsland: Aldi (Nord en Süd) gaan een symbolische bijdrage van 1 cent rekenen voor plastic wegwerpzakjes. Tot nu toe waren die gratis.

 

3 miljard zakjes

De maatregel om 1 cent te vragen voor plastic agf-zakjes is een antwoord op de steeds luider klinkende kritiek op de discounter, die meer zou moeten doen om het gebruik van plastic te ontmoedigen. Sinds de dikkere plastic zakken enkel nog tegen betaling aan de kassa verkrijgbaar zijn, maken nogal wat klanten van de gratis wegwerpzakjes gebruik om al hun aankopen in te pakken. Vorig jaar werden er in heel Duitsland meer dan drie miljard gebruikt.

 

Aldi wil de agf-zakjes vanaf de zomer van bioplastic laten maken, een materiaal dat is gemaakt van suikerrietresten, waardoor olie als grondstof wordt bespaard. Als alternatief voor de wegwerpzakjes wil de discounter vanaf de herfst ook wasbare netjes voor groenten en fruit verkopen die klanten meerdere keren kunnen gebruiken.

 

Gemiste kans

De nieuwe maatregel kan op weinig begrip rekenen op sociale media: nogal wat consumenten beschouwen het als een gemiste kans om plastic volledig te bannen. In Duitsland heeft concurrent Edeka wél herbruikbare zakjes en in België namen ook Colruyt, Delhaize en Makro al het initiatief om in te zetten op herbruikbare zakjes.