Ook Carrefour België werkt aan vernieuwingsplan

Ook Carrefour België werkt aan vernieuwingsplan

Niet enkel in Frankrijk wil Carrefour maatregelen nemen om de omzetten opnieuw te laten groeien, want ook de Belgische directie werkt al een tijdje aan een vernieuwingsplan. Daarbij worden vooral de hypermarkten onder de loep genomen.

Zondagopeningen

In België kende Carrefour vorig jaar nog wel een kleine groei van 0,6%, maar die groei was volledig te danken aan prijsstijgingen van 1,8%. De Belgische directie moet daarom op zoek naar manieren om de omzet sneller te laten groeien. Net als in Frankrijk zijn ook hier de hypermarkten het zorgenkind, want in tegenstelling tot bij de franchisewinkels zijn de cijfers daar allesbehalve positief.

 

Daarom werd in oktober al aan de vakbonden bekendgemaakt dat Carrefour winkels in toeristische centra ook op zondag wil openen. Daarvoor moet wel eerst een akkoord worden bereikt met de vakbonden, die niet meteen staan te springen om ook op zondag aan de slag te gaan. “De vakbonden verzetten zich tegen zondagopeningen, maar als het wettelijk kan - zoals in toeristische gebieden - dan werken we mee aan een regeling”, zegt Kristel Vandamme van vakbond LBC aan De Tijd. “We onderhandelen nog over het loon voor zondagswerk. Als een winkel nu op zondag opent, wordt het loon 300% uitbetaald. Dat wil de directie verlagen naar 200%.”

 

Daarnaast moeten alle hypermarkten op weekdagen om 8u de deuren openen. Nu doen ze dat om 8u30 of 9u. Dat vinden de vakbonden minder een probleem, al willen ze dan wel meer personeelsleden hebben.

 

Ontslagen?

Bij Carrefour België worden de plannen voorlopig nog wel ontkend, maar de vakbonden bevestigen dat de onderhandelingen daadwerkelijk aan de gang zijn. “Typisch Carrefour”, zegt Tom Van Droogenbroeck van vakbond ACLVB. “De plannen zijn voorgesteld op nationale vakbondsvergaderingen en ook in de winkels. Carrefour bereidt het personeel geleidelijk voor op wat komt.”

 

Voorlopig blijft het voor de vakbonden afwachten of al die vernieuwingen ook ontslagen met zich zullen meebrengen, omdat bijvoorbeeld de onrendabele hypermarkten de deuren moeten sluiten. In 2010 werden zo nog tien hypermarkten en vier supermarkten gesloten, waarbij 1.700 mensen hun baan verloren.