Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken

Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken
http://www.shutterstock.com/nl/pic-200825675/stock-photo-some-ingredients-of-italian-cuisine-italian-cuisine.html?src=cGEvWo67eJ-8wH3Er6ynvw-1-4

Na de Franse regering wil ook de Italiaanse de verwerking van onverkocht voedsel in een wettelijk kader steken. De bedoeling is dat het vooral eenvoudiger wordt voor bedrijven om hun voeding te doneren.

Korting op belastingen

In de nieuwe wetgeving zullen de procedures voor het doneren van voedsel vereenvoudigd worden. Daarnaast zal er wel extra controle komen op hygiënische voorschriften en traceerbaarheid. De Italiaanse regering hoopt zo misbruik tegen te gaan. Voortaan zullen ook voedsel en medicijnen met foute labels kunnen gedoneerd worden, zo lang dat geen invloed heeft op de vervaldatum van het product of op stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.

 

De nieuwe regels zijn er niet enkel voor supermarkten, maar ook voor de horeca. Voor hen moet het eenvoudiger worden om klanten hun maaltijdoverschotten mee naar huis te geven, zodat ze niet in de vuilnisbak belanden, schrijft het Italiaanse La Repubblica. Daarnaast kunnen bedrijven kortingen krijgen op afvalheffingen als ze bepaalde hoeveelheden voedsel doneren. Hoe meer voedsel er wordt gedoneerd, hoe minder belastingen een bedrijf zal moeten betalen op zijn afval.

 

Het wetsvoorstel is voorlopig al met een grote meerderheid goedgekeurd door het Italiaanse parlement en moet nog langs de Senaat, maar ook daar worden geen problemen verwacht. Een studie toonde onlangs nog aan dat er in Italië jaarlijks 5,6 miljoen ton voedsel wordt verspild, goed voor een bedrag van 13,5 miljard euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Analyse: Hoe Colruyt Group zich wapent voor een prijsoorlog

14/12/2017

Ondanks krimpende marges zal Colruyt niet afstappen van z’n laagsteprijsgarantie. Om een eventuele prijsoorlog te financieren zoekt de retailer z’n heil in automatisering, productiviteitswinst en iets kleinere winkels.

Lidl Kapellen na jarenlange lijdensweg eindelijk open

14/12/2017

Bijna vier jaar nadat het openbaar onderzoek van start ging, is de nieuwbouw-Lidl in Kapellen eindelijk geopend. Na tal van procedures moest de versdiscounter, onder druk van de buurt die vreesde voor een verkeersinfarct, zijn oorspronkelijke plannen bijschaven.

Albert Heijn stopt met AH to go in Duitsland

14/12/2017

Albert Heijn heeft besloten om zijn Duitse gemakswinkels van AH to go te sluiten. Volgens het supermarktbedrijf heeft de keten er te weinig ruimte om te groeien. AH to go is al vijf jaar actief in Duitsland.

Carrefour blijft marktaandeel verliezen in Frankrijk

13/12/2017

Dat CEO Alexandre Bompard voor een grote uitdaging staat bij Carrefour, werd zopas nog eens bevestigd door de nieuwste cijfers van Kantar Worldpanel. Zijn keten was vorige maand immers de grootste verliezer qua marktaandeel in Frankrijk.

Nederland en België blijven zorgenkindjes voor gescheiden Metro

13/12/2017

De Duitse foodretailgroep Metro zegt in zijn eerste jaar sinds de afsplitsing van zijn non-foodactiviteiten een solide basis voor nieuwe groei te hebben gelegd. De Benelux blijft nochtans een rem op die groei zetten. 

 

70 jobs verdwijnen op hoofdkantoor AB InBev in Leuven

12/12/2017

Op het hoofdkantoor van AB InBev in Leuven verdwijnen zeventig banen, nu de brouwer besloten heeft om zijn wereldwijde aankoopdienst te verhuizen naar Zwitserland. Daar bevond zich ook al de aankoopdienst van SABMiller.

Back to top