Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken | RetailDetail

Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken

Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken
http://www.shutterstock.com/nl/pic-200825675/stock-photo-some-ingredients-of-italian-cuisine-italian-cuisine.html?src=cGEvWo67eJ-8wH3Er6ynvw-1-4

Na de Franse regering wil ook de Italiaanse de verwerking van onverkocht voedsel in een wettelijk kader steken. De bedoeling is dat het vooral eenvoudiger wordt voor bedrijven om hun voeding te doneren.

Korting op belastingen

In de nieuwe wetgeving zullen de procedures voor het doneren van voedsel vereenvoudigd worden. Daarnaast zal er wel extra controle komen op hygiënische voorschriften en traceerbaarheid. De Italiaanse regering hoopt zo misbruik tegen te gaan. Voortaan zullen ook voedsel en medicijnen met foute labels kunnen gedoneerd worden, zo lang dat geen invloed heeft op de vervaldatum van het product of op stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.

 

De nieuwe regels zijn er niet enkel voor supermarkten, maar ook voor de horeca. Voor hen moet het eenvoudiger worden om klanten hun maaltijdoverschotten mee naar huis te geven, zodat ze niet in de vuilnisbak belanden, schrijft het Italiaanse La Repubblica. Daarnaast kunnen bedrijven kortingen krijgen op afvalheffingen als ze bepaalde hoeveelheden voedsel doneren. Hoe meer voedsel er wordt gedoneerd, hoe minder belastingen een bedrijf zal moeten betalen op zijn afval.

 

Het wetsvoorstel is voorlopig al met een grote meerderheid goedgekeurd door het Italiaanse parlement en moet nog langs de Senaat, maar ook daar worden geen problemen verwacht. Een studie toonde onlangs nog aan dat er in Italië jaarlijks 5,6 miljoen ton voedsel wordt verspild, goed voor een bedrag van 13,5 miljard euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".