Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken | RetailDetail

Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken

Ook Italië wil voedselverspilling wettelijk aanpakken
http://www.shutterstock.com/nl/pic-200825675/stock-photo-some-ingredients-of-italian-cuisine-italian-cuisine.html?src=cGEvWo67eJ-8wH3Er6ynvw-1-4

Na de Franse regering wil ook de Italiaanse de verwerking van onverkocht voedsel in een wettelijk kader steken. De bedoeling is dat het vooral eenvoudiger wordt voor bedrijven om hun voeding te doneren.

Korting op belastingen

In de nieuwe wetgeving zullen de procedures voor het doneren van voedsel vereenvoudigd worden. Daarnaast zal er wel extra controle komen op hygiënische voorschriften en traceerbaarheid. De Italiaanse regering hoopt zo misbruik tegen te gaan. Voortaan zullen ook voedsel en medicijnen met foute labels kunnen gedoneerd worden, zo lang dat geen invloed heeft op de vervaldatum van het product of op stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.

 

De nieuwe regels zijn er niet enkel voor supermarkten, maar ook voor de horeca. Voor hen moet het eenvoudiger worden om klanten hun maaltijdoverschotten mee naar huis te geven, zodat ze niet in de vuilnisbak belanden, schrijft het Italiaanse La Repubblica. Daarnaast kunnen bedrijven kortingen krijgen op afvalheffingen als ze bepaalde hoeveelheden voedsel doneren. Hoe meer voedsel er wordt gedoneerd, hoe minder belastingen een bedrijf zal moeten betalen op zijn afval.

 

Het wetsvoorstel is voorlopig al met een grote meerderheid goedgekeurd door het Italiaanse parlement en moet nog langs de Senaat, maar ook daar worden geen problemen verwacht. Een studie toonde onlangs nog aan dat er in Italië jaarlijks 5,6 miljoen ton voedsel wordt verspild, goed voor een bedrag van 13,5 miljard euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bio-Planet opent eerste stadswinkel in Antwerpen

26/04/2018

Ook Bio-Planet springt nu op de kar van de stadswinkel. De bioketen van Colruyt Group opent binnenkort haar eerste winkel in het hartje van Antwerpen en brengt zo haar bioproducten meer binnen het bereik van mensen zonder wagen.

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

26/04/2018

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

Met Shukr mikt Tiense Suiker op Arabische gemeenschap

26/04/2018

De Tiense Suikerraffinaderij speelt met een nieuw merk in op de toenemende diversiteit in de samenleving: Shukr wordt in eerste instantie gelanceerd in het gespecialiseerde kanaal van de etnische winkels. Mogelijk volgen supermarkten later.

Carrefour en Système U onderhandelen over samenwerking

25/04/2018

Carrefour en Système U bespreken de mogelijkheid een alliantie te sluiten, die beide bedrijven de komende vijf jaar betere aankoopprijzen bij producenten moet opleveren. Système U werkt nochtans al lang samen met Carrefour-concurrent Auchan.

“Duurdere chocolade mag geen taboe zijn”

25/04/2018

De verkoop van fairtradeproducten in ons land blijft stijgen, vooral voor chocolade. Dat is ook nodig, want die sector staat voor grote uitdagingen. “Chocolade zal niet verdwijnen, maar de cacaoprijs moet hoger.”

Becel komt (een beetje) in Belgische handen

25/04/2018

Ook de Belgische Frère-familie krijgt nu een vinger in de pap bij Flora Food Group (FFG), de margarinedivisie die Unilever verkoopt aan het Amerikaanse KKR. De GBL-holding injecteert een kwart miljard euro en verwerft zo een aandeel van 3,7%.