Ook Mcdonald’s krijgt mogelijk grote boete voor belastingontwijking

Ook McDonald's krijgt mogelijk grote boete voor belastingontwijking

Ook McDonald's krijgt mogelijk grote boete voor belastingontwijking

De kans bestaat dat ook de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's binnenkort een fikse boete krijgt voor belastingontwijking in Luxemburg. Het zou daarbij over bijna een half miljard euro gaan.

Slechts 1,5% belasting

McDonald's heeft sinds 2009 een zeer voordelige overeenkomst in Luxemburg, waardoor het gemiddeld slechts 1,5% winstbelasting heeft betaald op een winst van 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro). Nochtans ligt het gemiddelde belastingtarief in Luxemburg op 29,2%.

 

Als dat normale tarief wordt toegepast op de aangiften van McDonald's in Luxemburg, dan mag het bedrijf zich verwachten aan een boete van ongeveer een half miljard euro. Of het ooit zo ver komt, hangt af van de beslissing van Margrethe Vestager, eurocommissaris van Mededinging.

 

Eerder kreeg Apple van diezelfde eurocommissaris al de opdracht om 13 miljard euro achterstallige belastingen uit te betalen aan Ierland en ook Amazon en Ikea zijn nog het onderwerp van een onderzoek naar belastingontwijking.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Ook bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt nu een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen klanten boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

Kassaloos shoppen en betalen nu ook naar OKay

13/08/2018

Na de Spar-winkels van Colruyt Group kan je nu ook kassaloos winkelen bij OKay en OKay Compact. Met de app ‘Scan. Pay. Go.’ lopen shoppers de winkel uit zonder nog aan een kassa aan te hoeven schuiven.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

09/08/2018

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

Concurrentiewaakhond eist uitleg rond comeback Albert Heijn in Lokeren

09/08/2018

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft Ahold Delhaize om informatie gevraagd nu dochter Albert Heijn nog dit jaar een winkel in Lokeren zal openen. Eerder moest het supermarktconcern zijn vestiging daar immers sluiten om groen licht te krijgen voor de megafusie.