Ook Nestlé lanceert ‘net echte’ vegetarische burgers

Vegetarische Incredible Burger van Garden Gourmet, een merk van Nestlé.
Fot: Nestlé

Nestlé brengt nieuwe ‘net echte’ vegetarische hamburgers op de markt, die moeten gaan concurreren met de populaire Impossible en Beyond burgers. Al mogen ze zich binnenkort mogelijk niet meer zo noemen van het Europees Parlement.

 

Awesome of Incredible Burger

Awesome Burger, onder die naam komt de nieuwe vegetarische burger van Nestlé in de VS op de markt. Dochtermerk Sweet Earth gaat er de vegaburger, die net als een echte hamburger moet overkomen, vanaf de herfst verdelen in de versafdelingen van supermarkten. 


In Europa wordt al vanaf april een soortgelijke ‘Incredible Burger’ verkocht onder de merkvlag van Garden Gourmet. Wat deze vegaburgers moet gaan onderscheiden van andere vleesvervangers is dat ze amper te onderscheiden zouden zijn van traditionele hamburgers van rundsvlees. 

 

Sissen en bloeden bij het bakken

De Garden Gourmet Incredible Burger is bijvoorbeeld 100% plantaardig, met natuurlijke eiwitten van soja en tarwe, maar plantenextracten van rode biet, wortel en paprika helpen het uiterlijk van een rundsburger te creëren voor, tijdens en na het bakken. “Ze maken zelfs het sissende geluid van een gewone hamburger tijdens het bakken”, klinkt het.


“Veel consumenten erkennen dat minder vlees in hun dieet goed is voor hen en voor de planeet, maar plantaardige alternatieven voor vlees voldoen vaak niet aan hun verwachtingen. De nieuwe hamburgers laten zelfs vleesliefhebbers genieten van een veggie hamburger die nauwelijks verschilt van een traditionele burger”, legt Wayne England, hoofd voedingsmiddelen van Nestlé, uit.

 

Europese landbouwers tegen vegaburgers en sojamelk

De nieuwe vegetarische burger zal vanaf april in eerste instantie in Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden worden gelanceerd. Vraag is echter of Nestlé het dan nog wel een ‘burger’ zal mogen noemen, want de landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft deze week met een grote meerderheid (25 tegen 6) voor een verbod op 'vleesbenamingen' voor vegaproducten gestemd.


De landbouwers willen niet dat vleesvervangers nog bestempeld mogen worden als ‘burgers’, ‘steak’ en dergelijke meer. In een poging om de groeiende populariteit van plantaardige alternatieven in te dijken, zou zo ook sojamelk of andere plantaardige drank niet meer als ‘melk’ mogen worden aangeboden. De stemming gebeurde in het kader van een nieuw Europees landbouwbeleid, dat tegen 2021 wordt uitgewerkt.


Of het zover komt, is echter nog lang niet zeker: het voorstel van de landbouwcommissie moet ook nog door het overkoepelende Europese Parlement worden gestemd (na de verkiezingen van mei) en nadien is het aan de lidstaten en aan de Europese Commissie om hun akkoord te geven. Plantaardige voeding is alvast een blijvende trend, gelooft Wayne England: “Consumenten bekijken verschillende manieren om van proteïnes te genieten en hun eiwitinname in balans te houden, terwijl ze de ecologische voetafdruk van hun dieet trachten te verkleinen.”