Ook Rewe test kassaloze winkel

Rewe

Als eerste Duitse retailer test Rewe "Pick & Go"-technologie. In een winkel in Keulen kunnen klanten binnenkort hun boodschappen doen zonder aan de kassa te moeten betalen. Niettemin blijft het ook mogelijk om op de traditionele manier te winkelen en af te rekenen.

 

Vergelijkbaar met Amazon Go

Nog deze maand starten de eerste testen door een selectie werknemers. Het is de bedoeling om de technologie tegen het einde van de zomer ook voor reguliere klanten open te stellen. Wie dan gebruik wil maken van de autonome check-out, zal zich bij het binnenkomen via een speciale moeten registreren. Vervolgens kunnen zij alle gewenste producten uit de schappen nemen en aan het eind van hun bezoek gewoon de winkel uitlopen. De factuur verschijnt daarna automatisch in de app.

 

Klanten kunnen op deze manier allerlei producten kopen: groenten en fruit, droge voeding, diepvriesproducten en zelfs vers gezette koffie voor onderweg. Intelligente camera's en sensoren in de rekken, alsook andere hoogtechnologische componenten registreren alles. Klanten zijn evenwel niet persoonlijk identificeerbaar op de gemaakte beelden, verzekert de Duitse retailer.

 

Privacy

Rewe werkt al meer dan twee jaar aan het project. "De technologische ontwikkeling gaat snel”, zegt Christoph Eltze, divisiedirecteur retail Duitsland. Het komt er vooral op aan om de juiste partners te vinden. “Daarnaast zijn er nog andere doorslaggevende factoren waarmee rekening moet worden gehouden in de levensmiddelendetailhandel zoals de verschillende formaten, de brede assortimenten en de uiteenlopende eisen, vooral met betrekking tot gegevensbescherming in Duitsland.”

 

De Keulse supermarkt waar de test plaatsvindt telt 13 medewerkers. De ondernemingsraad werd uitgebreid bij het project betrokken. "Klanten stellen de mogelijkheid tot persoonlijk contact sterk op prijs", zegt Stefan Weiß, hoofd verkoop bij de retailer. “Vragen over producten, het assortiment, aanbiedingen of advies bij het winkelen, dit alles zal in de toekomst meer ruimte krijgen. En wie zijn aankopen liever persoonlijk aan de kassa betaalt, zal dat ook in deze winkel te allen tijde kunnen blijven doen", besluit hij.