Ook Spanje kiest voor Nutri-Score

Ook Spanje kiest voor Nutri-Score
foto: Delhaize

Spanje heeft een reeks maatregelen afgekondigd in de strijd tegen obesitas. Een ervan is de keuze voor Nutri-Score als officieel voedingslabel: Spanje is daarmee het derde land dat voor het label kiest.

 

Betrouwbaarheid

Spanje gaat daarmee Frankrijk en België achterna in de keuze voor het label, dat met een eenvoudige kleur en lettercode aangeeft in hoeverre een product bijdraagt aan een gezonde voeding. In Europa bestaan nog andere voedingslabels, maar uit onderzoek is al gebleken dat ze niet altijd duidelijk en betrouwbaar zijn.

 

De Spaanse minister van Volksgezondheid, María Luisa Carcedo, vertelde dat de regering ook de alternatieve labels had onderzocht, maar dat ze niet voldeden: "Sommige labels slagen er niet om de gezondste keuze te promoten of zijn zelfs verwarrend voor de consument. Het NutriScore-label zal de burgers in staat stellen om gemakkelijk gelijksoortige producten te vergelijken en een geïnformeerde keuze te maken om gezonder te eten."

 

Andere maatregelen

Er geldt voorlopig evenwel geen verplichting om het nieuwe label ook te gebruiken. Voedselproducenten blijven vrij om het al dan niet op hun producten aan te brengen.

 

Carcedo maakte verder bekend dat het ze de verspreiding van ongezonde voedingswaren in scholen, ziekenhuizen en andere publieke ruimtes aan banden wil leggen. Maaltijden die verkocht worden in kantines en via voedselautomaten zullen in de toekomst aan strengere eisen onderworpen worden.