Ophef over mishandelde eenden in Nederlandse fokkerijen | RetailDetail

Ophef over mishandelde eenden in Nederlandse fokkerijen

Ophef over mishandelde eenden in Nederlandse fokkerijen
Foto: Shutterstock

In sommige Nederlandse fokkerijen worden eenden structureel mishandeld, blijkt uit beeldopnames van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. De beelden, die het vangen en vervoeren van eenden voor consumptie tonen, zijn heel naar, vindt ook voedselautoriteit NVWA.

 

Ruwe behandeling door vangploegen 

De opnames van Animal Rights tonen hoe eenden in niet nader genoemde pluimveefokkerijen in Nederland erg ruw worden behandeld bij het vangen en vervoeren naar de slachterij. Het gaat om vangploegen van de eendenfokkerijen, die de dieren verzamelen voor het transport. Er is onder meer te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en de eenden hardhandig worden vastgegrepen om ze in transportboxen te stoppen.

 

De Nederlandse voedselautoriteit NVWA spreekt zich meteen uit tegen wat het “heel nare beelden” noemt: volgens RTL Z vindt de NVWA het gedrag “totaal niet acceptabel”. Dieren moeten volgens woordvoerder Benno Bruggink “zo worden vervoerd dat ze niet lijden en dat er geen letsel optreedt”. De autoriteit wil dan ook in gesprek gaan met de sector. Op dit moment kunnen evenwel geen sancties worden getroffen tegen de fokkerijen in kwestie, omdat de misstanden niet door de dienst zelf zijn vastgesteld. Wel zegt de toezichthouder de bedrijven te zullen bezoeken.

 

In Nederland zijn er slechts een tiental pluimveehouderijen die eenden fokken, allemaal gesitueerd in de regio van de Veluwe. Het vlees wordt voornamelijk geëxporteerd naar Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ook dons als bijproduct wordt veel gevraagd. Bedrijven die dons verwerken van de fokkerijen reageren echter verontwaardigd en vragen een schone sector. Dat ligt anders bij de enige eendenslachterij in Nederland: Tomassen in Ermelo ziet geen probleem en meent dat de vangploegen normaal gezien uit professionals bestaan, die “weten hoe ze dieren moeten behandelen”, ook al lijkt het dan misschien ruw voor buitenstaanders, aldus RTL Z.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.

Delhaize schrapt partners voor Pluskaart

12/07/2018

Delhaize-klanten gaan wat minder punten kunnen sprokkelen met hun Pluskaart, want de samenwerking met de andere retailers waar klanten punten konden verzamelen en bonnen inwisselen (DI, Planet Parfum, Q8 en Tom&Co) wordt stopgezet.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

AB InBev in tandem met Turkse Efes op Russische markt

12/07/2018

Om het tanende succes op de Russische markt te counteren, heeft AB InBev zijn actitviteiten in het land van Vladimir Poetin ondergebracht in een joint venture met het Turkse Anadolu Efes.

Jumbo Groep Holding stelt nieuwe directieleden aan

11/07/2018

Jumbo Groep Holding, het bedrijf achter supermarktketen Jumbo, maakte vandaag een aantal wissels bekend in de eigen directie. Jumbo België krijgt Peter Isaac als algemeen directeur, La Place neemt afscheid van Bart van den Nieuwenhof.

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

11/07/2018

Deelstaatminister Philippe Muyters geeft een negatief advies voor het herstructureringsplan van supermarktketen Carrefour. Door dit plan zouden 600 werknemers recht hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. De definitieve uitspraak ligt in het kamp van federaal minister Kris Peeters.