Opnieuw staking bij Colruyt in Seraing

Foto: Philippe Clement / Shutterstock.com

De stakingstrein bij Colruyt in Wallonië hield donderdag halt in Seraing: de Colruyt-supermarkt bleef er gesloten door een vakbondsactie. Vakbond SETCa hoopt nog net voor de sociale verkiezingen betere coronacompensaties te verkrijgen.

 

Extra compensaties

Afgelopen donderdag hield de Colruyt-supermarkt van Seraing de deuren gesloten. De winkel was de locatie voor een stakingsactie, die al twee weken aanhoudt bij de Halse retailer. De Franstalige socialistische vakbond SETCa eist verdere coronamaatregelen en -compensaties voor de medewerkers.


De gevraagde maatregelen vormen een uitbreiding op het sectorakkoord dat enkele weken geleden door Comeos werd bedongen. Zo wil SETCa onder meer bijkomende recuperatietijd voor 45-plussers en een verbod op winkeltassen in de supermarkten. In het sectorakkoord werd ook al de verplichting opgenomen een winkelkar te gebruiken, maar over een betaalde pauze werd geen overeenstemming bereikt.

 

Sociale vrede beloofd

Het is opvallend dat nu toch wordt gestaakt, want de vakbonden moesten als onderdeel van het sectorakkoord beloven om tot eind juni volgend jaar de “sociale vrede” te bewaren. Volgende week vinden evenwel sociale verkiezingen plaats: SETCa hoopt Colruyt wellicht nog net op tijd tot toegevingen te dwingen. Tijdens de verkiezingsperiode wordt alvast niet gestaakt.


Het is al de tweede keer dat Seraing getroffen wordt: vorige week zaterdag bleef in de Luikse stad ook al een supermarkt dicht omwille van de stakingsacties. Eerder deed de vakbondskaravaan Fléron, Chênée, Jemeppe en afgelopen dinsdag nog Verviers aan.