Opnieuw stakingen bij Makro België

Gevel winkel van retailer Makro
Foto: Shutterstock

Bij Makro is dit weekend weer gestaakt: in vier vestigingen voerden de medewerkers actie. De vakbonden eisen sociaal overleg over de besparingsplannen van de directie, maar eerder overleg mislukte.

 

Discussie over overleg

De spanningen houden aan bij de Belgische tak van Makro. Zaterdag bleven vier winkels dicht, met name in Alleur, Lodelinsart, Deurne en Sint-Pieters-Leeuw, door stakingsacties van de vakbonden. Het personeel protesteert niet alleen tegen de reorganisatieplannen van de directie, maar de vakbonden zijn van in het begin vooral ontevreden dat de beslissingen werden genomen zonder overleg.


Ook dit weekend weerklonk de eis om sociaal overleg te voeren over de plannen, waarbij de contracten van zo’n 200 tijdelijke werkkrachten worden stopgezet, de organisatiestructuur in de winkels wordt aangepast en zelfscankassa’s worden toegevoegd. Eerdere gesprekken tussen de personeelsafgevaardigden en de directie leidden evenwel niet tot verzoening, volgens beide partijen omdat de andere zich niet constructief opstelde

 

Besparingen komen er

“Indien de vakbonden sociaal overleg prioritair vinden, dan vragen wij hen met aandrang dat ze naar de volgende overlegvergadering komen op 22 oktober, dat ze de vergadering niet voortijdig verlaten, dat ze onze voorstellen ten gronde bespreken en dat we afspraken maken om de dialoog verder te zetten”, reageert CEO Vincent Nolf tegenover HLN. 


Dat de besparingen er komen, staat evenwel niet ter discussie. Dat zou “onverantwoord zijn en de werkgelegenheid niet ten goede komen”, klinkt het. Makro kampt in België met opstapelende verliezen en hoge structurele kosten, zelfs ondanks een omzetgroei ten tijde van de coronacrisis.