Opvallend meer voedingswaren uit de rekken gehaald

Shutterstock

Het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) heeft dit jaar al 94 keer een product uit de rekken laten nemen omdat er een gevaar was voor de volksgezondheid. Dat cijfer lag nog nooit zo hoog... en toch was ons eten nog nooit zo veilig als nu, zeggen experts.

 

Al 70% meer dan in heel 2017

We zijn nog maar half augustus, en toch heeft het FAVV al 70% meer voedingsproducten uit de rekken laten halen dan in heel 2017. Toen waren het er 54, nu zitten we al aan 94 ‘recalls’ of drie per week, aldus Het Nieuwsblad.

 

Bij het FAVV zien ze meerdere verklaringen voor die toch wel opvallende stijging: “Bedrijven controleren zelf beter”, zegt Dorine Van Geert: “Onze controleurs sensibiliseren ook bedrijven dat ze wettelijk verplicht zijn het te melden als er problemen opduiken. Daarbij komen onze eigen controles, en we richten ons ook op specifieke producten, zoals gojibessen. Dat hebben we doorgegeven aan de Europese Commissie en daardoor zijn er nu meer controles aan de Europese grenzen.” De gojibessen maken door die focus een tiende uit van alle terugroepacties: er bleek te veel nicotine in te zitten.

 

Toch hoeft de consument zich volgens Theo Niewold, professor voeding en gezondheid, niet veel zorgen te maken: “Niemand wil de winkel of producent zijn die aan de basis ligt van de volgende fipronilcrisis. Dus voert iedereen zijn controles op”, zegt hij. “Meer controleren betekent onvermijdelijk dat je meer dingen vindt. En producenten beseffen dat snel melden – en de kost die gepaard gaat met zo’n terugroepactie – beter is dan de imagoschade als je dingen verzwijgt en er echt een schandaal losbarst. Ik meen het als ik zeg dat ons voedsel nog nooit zo veilig is geweest als nu.”