Opvolger gezocht voor AB InBev-topman Carlos Brito

Hoofdkantoor van AB InBev in Leuven
Foto: Shutterstock

Na zestien jaar wankelt de positie van Carlos Brito als CEO van AB InBev. De zoektocht naar een opvolger zou ingezet zijn, zowel binnen als buiten de brouwerijgigant.

 

Ook externe kandidaten

Wat al langer als gerucht de ronde doet, lijkt nu bewaarheid: er komt een einde aan de heerschappij van Carlos Brito bij AB InBev. De Braziliaan staat inmiddels zestien jaar lang aan het hoofd van de brouwerijgroep, maar daar moet volgens de zakenkrant Financial Times volgend jaar een einde aan komen – als er tenminste op tijd een vervanger wordt gevonden.

 

Opvallend is dat het bedrijf ook de deur open zou zetten voor externe kandidaten, terwijl de Jupiler-producent de zaken meestal net heel graag binnenshuis houdt. Er zou echter nog maar één interne kandidaat in de running zijn, meer bepaald de topman voor Noord-Amerika Michel Doukeris.

 

Dat de positie van Brito begon te wankelen, bleek eerder uit het vertrek van Felipe Dutra, financieel directeur en vijftien jaar lang de rechterhand van de CEO. Sindsdien rommelt het nog verder aan de top en werden nog een nieuw hoofd strategie (David Almeida) en een nieuwe HR-topman (Nelson Jamel) aangesteld.

 

Bedolven onder schuldenberg 

Onder Brito ontpopte fusiebedrijf AB InBev zich tot ‘s werelds grootste brouwer, vooral dankzij een agressieve overnamestrategie. Net als rivaal Jean-François van Boxmeer, decennialang CEO van Heineken en eveneens dit jaar opgestapt, geloofde de manager sterk in een wereldwijde consolidatie in de bierindustrie. Daar zorgde hij met name voor door Anheuser-Busch uit de Verenigde Staten en SAB Miller uit Zuid-Afrika over te nemen.

 

De hoge schuldenlast die het bedrijf kreeg na de erg dure acquisitie van SAB Miller blijft het bedrijf evenwel achtervolgen, en breekt nu zeker door de coronacrisis zuur op. Analisten maken zich al een tijdje zorgen over de opstapelende schuldenberg en de teleurstellende resultaten van de Leffe-brouwer. Wel wordt verwacht dat Brito na zijn aftreden lid wordt van de raad van bestuur.