Opwijk ontving nog geen aanvraag van Russische discounter Mere

Shutterstock.com

De eerste Belgische winkel van de Russische prijsbreker Mere opent in september de deuren in Opwijk, een gemeente met flink wat supermarktconcurrentie, maar de burgemeester heeft er nog geen aanvraag ontvangen.

 

Kip uit Oekraïne

In Opwijk neemt Mere het leegstaande winkelpand in waar tot november 2016 de experimentele winkelformule Red Market van Delhaize was gevestigd. Het is een pand van een duizendtal vierkante meter, dat destijds zowat 700 m² verkoopoppervlakte had. De opening is voorzien voor eind augustus of begin september, vertelt Jean-Claude De Gheest, een consultant die als bestuurder voor Mere in België fungeert, aan Het Nieuwsblad. Hij zegt dat Mere twee maanden geleden een milieuvergunning heeft aangevraagd aan het Vlaams gewest. Ook het gemeentebestuur moet zijn fiat geven, maar burgemeester Inez De Coninck heeft nog geen aanvraag ontvangen. “We kunnen ons afvragen of de komst van de nieuwkomer in de wereld van de discountketens een meerwaarde heeft”, verklaart ze in de krant.

 

Opwijk is goed bediend op het vlak van supermarkten: in het marktgebied rond de Vlaams-Brabantse gemeente met een kleine 15.000 inwoners zijn al winkels gevestigd van AD Delhaize, Albert Heijn, Aldi, Carrefour Market, Colruyt en Spar. Mere wil het verschil maken met laag geprijsde producten uit het voormalige Oostblok, aldus De Gheest. “De kip die we aanbieden komt van een boer uit Oekraïne die zijn maïsveld tot het laatste stukje grond benut.” Met een nakende recessie en stijgende voedselprijzen komt Mere net op tijd, denkt hij: “Als de klant zal zien dat hij op het einde van de maand 100 euro minder zal hebben uitgegeven door onze winkel te bezoeken, zal hij begrip kunnen opbrengen voor het gebrek aan comfort. Aldi is ook zo begonnen, maar zij hadden geen producten uit het Oostblok.”

 

De compromisloze harddiscounter Mere wil dit najaar tien Belgische winkels openen, onder andere ook in Couvin en Flémalle. De retailer start een groot West-Europees offensief, met geplande openingen in Italië, Oostenrijk, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De keten is al actief in Duitsland en Spanje.