Over and out voor restaurants Jamie Oliver

Over & out voor Restaurantketen Jamie Oliver
Shutterstock.com

Volgens Britse bronnen zouden de (meeste) restaurants van Jamie Oliver vandaag de boeken definitief neerleggen. Bij een vorige herstructurering werden al twaalf restaurants gesloten.

 

Zware verliezen

In totaal zouden dit keer 25 restaurants de deuren moeten sluiten: 23 vestigingen van Jamie’s Italian, steakrestuarant Barbecoa en Fifteen in Londen. 1300 banen zijn in gevaar. Vorig jaar ontsnapten de restaurants op het nippertje aan het faillissement, nadat Oliver 13 miljoen pond eigen kapitaal in de keten pompte. 12 van de 37 vestigingen werden toen gesloten, waarbij 600 medewerkers hun job verloren. De voorbije maanden werd er ook tevergeefs naar een overnemer gezocht voor de resterende filialen, omwille van de zware concurrentie.

 

Sinds 1997 heeft Oliver een heus imperium uitgebouwd met onder meer restaurants, tv-programma’s en boeken, zij het met wisselend succes. Hij gaf eerder al toe dat 40% van zijn zakelijke ondernemingen mislukkingen waren. In 2015 sloot Oliver de laatste vestiging van kookwinkelketen Recipease en twee jaar later onderging het enig overblijvende Union Jack-restaurant hetzelfde lot.

 

Het is momenteel onduidelijk wat het gevolg gaat zijn voor de franchiserestaurants die ook de naam Jamie Oliver dragen, zoals er twee zijn in Nederland (in Den Haag en Rotterdam). Volgens het bedrijf zelf worden de franchisenemers niet getroffen door het faillissement, maar in de praktijk blijkt vaak dat zij wat later alsnog het loodje moeten leggen.