Overleg vlot niet bij Carrefour en Mestdagh

Overleg vlot niet bij Carrefour en Mestdagh
Foto RetailDetail

Een marathonvergadering tussen de vakbonden en de directie van Carrefour Belgium heeft niet tot een akkoord geleid. Ook bij Groupe Mestdagh vorderen de gesprekken moeizaam. Vier Luikse winkels zijn dicht door een spontane staking.

 

Onvoldoende vooruitgang

Bij Carrefour was er donderdag een overleg dat tot wel vier uur ’s ochtends is uitgelopen, maar tot een akkoord over de geplande herstructurering heeft dat niet geleid. “Het zit vast op het niveau van de werkgelegenheidsgarantie, het commercieel plan, de omkadering van de studentenarbeid, het zondagswerk... We hebben vooruitgang geboekt rond de organisatie van het werk en een deel van het sociaal plan, maar dat volstaat niet tegenover de opofferingen die van het winkelpersoneel worden verwacht”, verklaarde vicevoorzitter Myriam Delmée van Setca aan Belga. Carrefour Belgium benadrukt dat het tot een akkoord wil komen en dat de gesprekken worden verdergezet, maar een concrete kalender is er nog niet. Zoals bekend staan er 1.233 jobs op de helling bij de retailer.

 

Ook bij Carrefour-franchisepartner Groupe Mestdagh was er deze week overleg. De directie zou nu 340 in plaats van de eerder aangekondigde 450 banen willen schrappen. Tegelijk wil ze de productiviteit verhogen en het aantal werkuren in de winkels met 30% terugschroeven, wat tot grote verontwaardiging heeft geleid bij het personeel. In de Luikse regio zijn vrijdag vier winkels in staking gegaan: het gaat om de vestigingen in Ans, Blonden, Cointe en Tilff. Nieuwe personeelsvergaderingen zijn maandag gepland.