Overname Emté weegt op resultaten Jumbo

Overname Emté weegt op resultaten Jumbo
Shutterstock.com

Het bedrijfsresultaat van Jumbo lag in 2018 een stuk lager dan in 2017 door de kosten verbonden aan de overname van 79 Emté-winkels. Ook de schulden van de supermarktketen namen toe.

 

Verbouwingskosten

Jumbo boekte in 2018 een bedrijfsresultaat van 181 miljoen euro, een daling van 23 miljoen euro of 11,2% tegenover een jaar eerder. Zonder rekening te houden met de kosten van de integratie van Emté zou het bedrijfsresultaat 213 miljoen euro bedragen. Door de overname nam ook de nettoschuld van de supermarktketen toe: van 170 miljoen euro in 2017 naar 309 miljoen euro eind 2018.

 

De totale opbrengsten van Jumbo bedroegen vorig jaar 7,8 miljard euro, een stijging met bijna 10%. 262 miljoen euro daarvan is voor rekening van de Emté-vestigingen. De Jumbo-groep, waartoe ook nog restaurantketen La Place behoort, heeft zijn marktaandeel nu uitgebreid tot boven de 20%.

 

In juli vorig jaar werden de 130 winkels van het noodlijdende Emté verdeeld tussen Jumbo en Coop, waarbij de groep uit Veghel 79 Emté-winkelpunten verwierf. Bij de jaarwisseling waren al 23 winkels omgebouwd tot Jumbo-filialen.

 

België

Ook in België heeft de supermarktketen grote plannen: Jumbo heeft enkele tientallen locaties gecontracteerd en wil op termijn naar een netwerk van ruim honderd winkelpunten, zowel grote supermarkten als kleinere stadswinkels. Nog dit jaar zou de eerste vestiging van Jumbo in Pelt de deuren moeten openen.