Overname Marqt kan toch doorgaan

Overname Marqt kan doorgaan
Shutterstock.com

De ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam heeft geen bezwaar tegen de overname van de duurzame supermarktketen Marqt door concurrent Ekoplaza. Dat is een tegenvaller voor de oprichters van de overnameprooi.

 

Juridische strijd

Marqt-oprichters Meike Beeren en Quirijn Bolle hadden de ondernemingskamer gevraagd de overdraagbaarheid van de aandelen tijdelijk op te schorten. Beide oprichters wilden Marqt zelf overnemen, met de steun van een nieuwe, nog onbekende investeerder. De grootaandeelhouders daarentegen zijn echter altijd voorstander geweest van een overname door Ekoplaza. In oktober was er al een kort geding over de zaak, en ook toen konden Beeren en Bolle de overname niet voorkomen.

 

Ekoplaza maakt deel uit van Udea, dat ook Natuurwinkel en Origin'O in portefeuille heeft. Marqt werd opgericht in 2008 en heeft vooral winkels in Amsterdam. De keten zou volgens de laatste berichten nog tien tot twaalf vestigingen behouden. Ekoplaza is met meer dan tachtig winkels veel groter. Toch zou het de bedoeling zijn dat beide merken naast elkaar blijven bestaan: Marqt zou zich meer focussen op kleinere eet- en drinkwinkels, zegt LevensmiddelenKrant.

 

Vorige maand werd de deal al goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt, die belast is met het toezicht op de mededinging. De toezichthouder is van oordeel dat er ook na de overname nog voldoende concurrentie overblijft.