Overnamepoging Metro door Kretinsky mislukt

Overnamepoging Metro door Kretinsky mislukt
Shutterstock.com

Daniel Kretinsky is er niet in geslaagd om de beoogde drempel van 67,5% van de Metro-aandelen te bemachtigen. De Tsjechische miljardair legt zich neer bij de mislukte overname, maar richt zijn pijlen nu op een zitje in de raad van bestuur.

 

Aanbod vervalt

Hoeveel Metro-aandeelhouders het overnamebod hebben geaccepteerd, wordt pas vanmiddag vrijgegeven, maar het is duidelijk dat EP Global Commerce (de investeringsmaatschappij van Kretinsky en Patrik Tkac) niet aan de beoogde 67,5% van de aandelen zal komen. "We hebben de drempel gemist, dus ons aanbod vervalt", zei de miljardair daarover in het Handelsblatt.

 

De overnamepoging is vooral mislukt omdat EP Global Commerce de grote aandeelhouders Beisheim Group en Meridian Foundation niet kon overtuigen. Zij vonden het bod van 16 euro per aandeel te laag. Samen hebben die partijen iets meer dan 20% van Metro in handen.

 

Kretinsky vindt de geboden prijs nog steeds correct en zal ook geen nieuw, hoger bod meer uitbrengen. Het betekent echter niet dat hij geen rol meer zal spelen in de toekomst, integendeel zelfs: “Het is niet mijn droom om aan de zijlijn te blijven staan en toe te kijken”. Daarmee laat hij verstaan dat hij een langetemijnbelang in Metro heeft en aast op een zitje in de raad van bestuur. Kretinsky zou overigens niet persoonlijk willen zetelen, maar wel een vertegenwoordiger sturen.