Overnemers Ellis Gourmet Burger voelen zich misleid

Overnemers Ellis Gourmet Burger voelen zich misleid
Foto via facebookpagina Ellis Gourmet Burger

Gimv en Top Brands, die in 2018 de hamburgerketen Ellis Gourmet Burger overnamen, hebben een rechtszaak aangespannen tegen de verkopers. Ze voelen zich misleid bij de overname.

 

"Zaken rooskleuriger voorgesteld"

Twee jaar geleden verwierven investeringsmaatschappij Gimv en Top Brands een meerderheidsaandeel in de Belgische hamburgerketen. Medeoprichter Thierry Canetta behield wel een minderheidsparticipatie en bleef CEO van het bedrijf.

 

Volgens de investeerders werden ze misleid ten tijde van de overname: "De zaken werden bij de verkoop rooskleuriger voorgesteld dan ze in werkelijkheid waren. Dat oversteeg het normale", citeert De Tijd een anonieme bron.

 

Canetta werd intussen ontslagen en vervangen door Stef Meulemans, eigenaar en CEO van Top Brands. Dat bedrijf is ook masterfranchiser van Pizza Hut en Bakkerij Paul. Canetta is wel nog steeds aandeelhouder van Ellis.

 

Financiële moeilijkheden

Sinds de overname is de Belgische hamburgerketen nauwelijks gegroeid: de omzet bleef hangen rond de 25 miljoen euro, terwijl het aantal restaurants zelfs daalde van 25 naar 23. Nog volgens De Tijd zou het bedrijf het financieel moeilijk hebben en vorig jaar bepaalde afspraken met de banken niet zijn nagekomen.

 

Door de coronacrisis zijn de problemen alleen maar toegenomen: Gimv en Top Brands hebben opnieuw "enkele miljoenen" in het bedrijf geïnvesteerd in de vorm van een lening, om het in staat te stellen de crisis door te komen. Verder zou er ook gewerkt worden aan een nieuw bedrijfsmodel, waarbij er naast eigen restaurants ook plaats zou komen voor franchisenemers. Op dit moment baat Ellis Gourmet burger alle restaurants nog zelf uit.