Pasta en chips binnenkort eindeloos houdbaar?

Foto: Shutterstock

De vervaldatum op droogwaren zoals koffie, pasta, rijst, chips, maar ook op speciaalbieren en bronwater moet weg, vindt volksvertegenwoordiger Rita Gantois. Ze vraagt de Europese richtlijnen voor houdbaarheidsdata te laten veranderen.

 

Vervaldatum schrappen op verpakking

Voedingswaren zoals rijst, pasta, chips, koffie, speciaalbieren en bronwater vervallen niet, meent N-VA: ook als de houdbaarheidsdatum overschreden is, blijven ze onschadelijk voor de gezondheid. Enkel kunnen smaak en kwaliteit wat veranderen.  Het is dus pure verspilling als deze producten worden weggegooid omdat ze voorbij hun houdbaarheidsdatum zijn, vindt Gantois, die een resolutie indient die de federale regering oproept om de vervaldatum op verpakkingen voor die producten te schrappen.

 

De eigenlijke aanpassing zal evenwel op Europees niveau moeten gebeuren, want wettelijke richtlijnen voor voeding worden door de Europese Commissie vastgelegd. Gantois vraagt concreet de lijst met producten zonder vervaldatum uit te breiden. Ook in Nederland en Duitsland zijn al aanvragen ingediend om houdbaarheidsdata te verlengen of te schrappen. “Die verspilling heeft natuurlijk een grote economische en ecologische impact”, klinkt de redenering. Belgen zijn al de tweede grootste verspillers van voeding in Europa, met de Nederlanders op de eerste plaatsen. Vlamingen zouden jaarlijks 15 tot 23 kilogram nog eetbare voeding weggooien per persoon, meent N-VA. In totaal bedraagt de verspilling jaarlijks 120.000 ton.