Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

De Belg Patrick De Maeseneire is voorgedragen als voorzitter van de Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut. Hij volgt Andreas Jacobs op, die in december de raad van bestuur verlaat.

Al CEO van 2002 tot 2009

Officieel moet de voordracht van Patrick De Maeseneire nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders (op 7 december), maar aangezien De Maeseneire algemeen directeur is van de Zwitserse participatiemaatschappij Jacobs Holding en die laatste een meerderheidsbelang heeft in Barry Callebaut, is de benoeming nog maar een formaliteit.

 

De Maeseneire, die Jacobs Holding al vertegenwoordigde in de raad van bestuur van Barry Callebaut, was van 2002 tot 2009 CEO van de chocoladereus die tegenwoordig een kwart van alle chocolade wereldwijd produceert.

 

De voordracht werd bekendgemaakt in de marge van de jaarresultaten. Het Zwitserse bedrijf sloot zijn gebroken boekjaar 2015-2016 af met meer omzet, maar minder winst: de omzet steeg met 7% tot 6,68 miljard Zwitserse frank, een slordige 6,2 miljard euro. In volume was er een groei met 2,2% tot 1,8 miljoen ton. De winst kwam uit op 219 miljoen Zwitserse frank (ca. 200 miljoen euro), 8,7% minder dan in het boekjaar voordien. De groep wijt die daling aan de moeilijke omstandigheden op de cacaomarkt, aan herstructureringslasten en aan wisselkoerseffecten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.