Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

Patrick De Maeseneire volgende voorzitter Barry Callebaut

De Belg Patrick De Maeseneire is voorgedragen als voorzitter van de Zwitserse chocoladefabrikant Barry Callebaut. Hij volgt Andreas Jacobs op, die in december de raad van bestuur verlaat.

Al CEO van 2002 tot 2009

Officieel moet de voordracht van Patrick De Maeseneire nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders (op 7 december), maar aangezien De Maeseneire algemeen directeur is van de Zwitserse participatiemaatschappij Jacobs Holding en die laatste een meerderheidsbelang heeft in Barry Callebaut, is de benoeming nog maar een formaliteit.

 

De Maeseneire, die Jacobs Holding al vertegenwoordigde in de raad van bestuur van Barry Callebaut, was van 2002 tot 2009 CEO van de chocoladereus die tegenwoordig een kwart van alle chocolade wereldwijd produceert.

 

De voordracht werd bekendgemaakt in de marge van de jaarresultaten. Het Zwitserse bedrijf sloot zijn gebroken boekjaar 2015-2016 af met meer omzet, maar minder winst: de omzet steeg met 7% tot 6,68 miljard Zwitserse frank, een slordige 6,2 miljard euro. In volume was er een groei met 2,2% tot 1,8 miljoen ton. De winst kwam uit op 219 miljoen Zwitserse frank (ca. 200 miljoen euro), 8,7% minder dan in het boekjaar voordien. De groep wijt die daling aan de moeilijke omstandigheden op de cacaomarkt, aan herstructureringslasten en aan wisselkoerseffecten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Waarom de telefoon haast nooit meer rinkelt bij Domino’s

27/04/2018

Zin in pizza? Jongeren bestellen die bij voorkeur met een app. En binnenkort roepen ze hun bestelling wel naar Alexa. Technologie is één van de succesfactoren voor pizzaketen Domino’s, die binnen enkele jaren 200 vestigingen wil in ons land.

Hogere omzet GrandVision door overnames

26/04/2018

GrandVision sluit het eerste kwartaal van 2018 af met een omzetgroei van 8%, die het bedrijf wel grotendeels dankt aan overnames. De optiekketen ziet haar operationele winst wel lichtjes dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Bio-Planet opent eerste stadswinkel in Antwerpen

26/04/2018

Ook Bio-Planet springt nu op de kar van de stadswinkel. De bioketen van Colruyt Group opent binnenkort haar eerste winkel in het hartje van Antwerpen en brengt zo haar bioproducten meer binnen het bereik van mensen zonder wagen.

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

26/04/2018

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

Met Shukr mikt Tiense Suiker op Arabische gemeenschap

26/04/2018

De Tiense Suikerraffinaderij speelt met een nieuw merk in op de toenemende diversiteit in de samenleving: Shukr wordt in eerste instantie gelanceerd in het gespecialiseerde kanaal van de etnische winkels. Mogelijk volgen supermarkten later.

Gucci groeit bijna 50% dankzij 90’s revival

25/04/2018

De Franse luxegroep Kering heeft er een sterk eerste kwartaal op zitten: de omzet steeg met 36,5%. Vooral Gucci kon profiteren van de jaren negentig-revival bij jongeren: het luxemerk is ‘hot’ bij tieners en zag de omzet liefst 48,7% stijgen.