Peas&Love mikt op 150 stadsboerderijen op daken

Peas&Love mikt op 150 stadsboerderijen op daken

Peas&Love mikt op 150 stadsboerderijen op daken
© Peas&Love

De Brusselse start-up Peas&Love, die stadsboerderijen op daken creëert en verhuurt, heeft 1,2 miljoen euro opgehaald bij enkele Franse investeerders. Met dat verse geld wil oprichter Jean-Patrick Scheepers de komende vijf jaar 150 nieuwe stadslandbouwprojecten 'uit de grond' stampen.

 

Van 4 naar 150 dakboerderijen

Peas&Love werd in 2015 opgericht en telt intussen 600 percelen op vier stadsboerderijen: twee in Brussel (eentje op het dak van winkelcomplex Cameleon in Sint-Lambrechts-Woluwe en een tijdelijke ‘pop-up’ boven op de WTC-toren in de Noordwijk) en twee in Parijs (eentje op een hotel en eentje op het dak van de hoofdzetel van BNP Paribas).

 

Voor 38 euro per maand kunnen buurtbewoners er een moestuintje huren van 3 m² - een combinatie van een plantenbak en een verticale tuin (volgens de principes van permacultuur) - met een zeventigtal soorten groenten, fruit en kruiden die op biologische wijze worden geteeld. Groene vingers zijn niet nodig, want een professionele tuinier (doorgaans een bio-ingenieur) zorgt voor het onderhoud. Het enige wat de huurder zelf moet doen, is zijn opbrengst komen oogsten. Volgens Scheepers is dat ongeveer 30 kilo per jaar: “Over een jaar genomen ben je met deze groenten en fruit goedkoper af dan wanneer je vergelijkbare producten in de supermarkt koopt”, stelt de oprichter.

 

Peas&Love wist zopas 1,2 miljoen euro op te halen: “Met die steun willen we onze Europese uitbreiding financieren. De ambitie is om de komende vijf jaar 150 boerderijen te openen in 12 Europese regio's”, zegt hij in Het Nieuwsblad. Hij denkt dan aan Amsterdam, Londen, Berlijn en Lyon. In Brussel ziet Peas&Love ruimte voor vijf of zes extra locaties, in Parijs is er zelfs potentieel voor een dertigtal. En hoewel Scheepers vooral mikt op grootsteden, sluit hij ook Vlaanderen niet bij voorbaat uit: ““Antwerpen en Gent staan op het verlanglijstje, het is gewoon een kwestie van de juiste locatie te vinden. Suggesties zijn altijd welkom.”

 

Pal op de trend van het moment

Toen Scheepers vijf jaar geleden voor het eerst over zijn plannen sprak, werd hij gek verklaard. Intussen lijkt de trein echter goed en wel vertrokken: “In juni vorig jaar ging de eerste Peas&Love-moestuin open in Brussel en de 275 percelen waren allemaal in een mum van tijd verhuurd. Hetzelfde gebeurde in Parijs.”

 

Een succes dat de oprichter naar eigen zeggen niet verbaast: “Peas&Love speelt dan ook volledig in op dé drie maatschappelijke trends van het moment: de vraag naar gezondere, natuurlijke en lokale voedingsproducten; de interesse voor nieuwe consumptie-ervaringen die alle zintuigen aanspreken en, last but not least, de vraag om de natuur meer ruimte te geven in onze steden. Tegelijk creëren we een plek waar mensen elkaar weer kunnen ontmoeten en een zinvolle vrijetijdsbesteding delen. Daar wordt iedereen beter van.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.