Pinda’s en pindakaas fors duurder na mislukte oogst

Pinda’s en pindakaas fors duurder na mislukte oogst

Pinda’s en pindakaas fors duurder na mislukte oogst
http://www.shutterstock.com/pic-71406283/stock-photo-peanut-butter-and-peanuts-show-a-classic-allergen-that-affects-children-and-adults.html?src=1pDqnuUlCEZDpRvwg0OfcA-1-2

Een mislukte oogst in Argentinië en een stijgende vraag uit China zorgen er voor dat de prijzen van pinda’s stevig de hoogte in gaan. Daardoor wordt ook pindakaas fors duurder.

Tot 30 procent duurder

“De pindaprijzen rijzen de pan uit”, vertelt commercieel directeur Jos van den Akker van pindakaasfabrikant Swartberg Levensmiddelen aan de Telegraaf. “Consumenten moeten niet vreemd opkijken als hun favoriete pot pindakaas straks 30 procent duurder is dan voorheen.”

 

De voorbije jaren was de prijs van pindakaas nochtans gedaald, vooral omdat de prijs van de pindanoten steeds lager werd. Door de tekorten zal die prijs nu echter opnieuw de hoogte in gaan: een jaar geleden kostte een ton pinda’s ongeveer 1.200 dollar (1.060 euro), momenteel loopt dat al op tot 2.000 dollar (1.770 euro).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".