Prijs eieren verdubbeld na fipronilcrisis

Prijs eieren verdubbeld na fipronilcrisis
Shutterstock

De prijs voor honderd witte eieren op de veiling is sinds de fipronilcrisis van afgelopen zomer verdubbeld van 4,5 euro naar 9 euro. Volgens Fevia, de sectororganisatie van de voedingsindustrie, zijn daardoor heel wat bedrijven bedreigd.

“Bijkomende financiële klap”

“De plotse prijsstijging betekent voor tal van bedrijven in de agro-voedingsketen een aanzienlijke en bijkomende financiële klap als gevolg van de fipronilcrisis”, stelt Fevia in een persbericht. Analisten verwachten dat de schaarste zich de komende maanden zal doorzetten en dat de hoge prijzen daardoor gehandhaafd zullen blijven. In het jaar voor de crisis was er nochtans sprake van een vrij stabiele prijs tussen vier en vijf euro.

 

Die hoge prijzen jagen de productiekosten de hoogte in, wat zwaar doorweegt op het rendement van heel wat bedrijven in de voedingssector. “Ondanks de voortdurende inspanningen van bedrijven om bijkomende kosten te compenseren met een hogere efficiëntie blijven de marges van voedingsbedrijven onder druk staan. 2017 zou voor verschillende voedingsfabrikanten dan ook een pikzwart jaar kunnen worden.”

 

Fevia hoopt dan ook dat de regering rekening houdt met het effect van de prijsstijgingen wanneer het steun toekent aan bedrijven die zijn getroffen door de crisis. Daarnaast roept het aan alle bedrijven op “om rekening te houden met de moeilijke situatie in hun contractuele relaties”.