Prijs eieren verdubbeld na fipronilcrisis | RetailDetail

Prijs eieren verdubbeld na fipronilcrisis

Prijs eieren verdubbeld na fipronilcrisis
Shutterstock

De prijs voor honderd witte eieren op de veiling is sinds de fipronilcrisis van afgelopen zomer verdubbeld van 4,5 euro naar 9 euro. Volgens Fevia, de sectororganisatie van de voedingsindustrie, zijn daardoor heel wat bedrijven bedreigd.

“Bijkomende financiële klap”

“De plotse prijsstijging betekent voor tal van bedrijven in de agro-voedingsketen een aanzienlijke en bijkomende financiële klap als gevolg van de fipronilcrisis”, stelt Fevia in een persbericht. Analisten verwachten dat de schaarste zich de komende maanden zal doorzetten en dat de hoge prijzen daardoor gehandhaafd zullen blijven. In het jaar voor de crisis was er nochtans sprake van een vrij stabiele prijs tussen vier en vijf euro.

 

Die hoge prijzen jagen de productiekosten de hoogte in, wat zwaar doorweegt op het rendement van heel wat bedrijven in de voedingssector. “Ondanks de voortdurende inspanningen van bedrijven om bijkomende kosten te compenseren met een hogere efficiëntie blijven de marges van voedingsbedrijven onder druk staan. 2017 zou voor verschillende voedingsfabrikanten dan ook een pikzwart jaar kunnen worden.”

 

Fevia hoopt dan ook dat de regering rekening houdt met het effect van de prijsstijgingen wanneer het steun toekent aan bedrijven die zijn getroffen door de crisis. Daarnaast roept het aan alle bedrijven op “om rekening te houden met de moeilijke situatie in hun contractuele relaties”.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.