Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour
Foto: Carrefour

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

 

Vijf hypermarkten worden Market

Er gaan uiteindelijk 950 jobs verloren bij de reorganisatie van Carrefour in België, in plaats van de eerst voorziene 1.233 ontslagen. Dat zijn de sociale partners met de directie overeengekomen in een protocolakkoord. Voor wie toch moet vertrekken, gelden vier vertrekformules “op basis van vrijwilligheid”, maakt Carrefour België bekend.

 

Vijf hypermarkten worden ook omgevormd tot vestigingen van Carrefour Market, met name de winkels van Belle-Ile, Brugge St.-Kruis, Genk, Haine-St-Pierre, en Westerlo. Medewerkers die vroeger in de hypermarkt werkten, mogen wel hun oude loon behouden. De vestiging van Genk moet ook tegen november 2019 verhuizen. De transformatie van de winkels, waarbij de winkels minder worden verkleind dan de directie eerst had vooropgesteld, is gepland voor november 2018. Alleen in de hypermarkt van Turnhout wordt niet aan de verkoopoppervlakte geraakt: mogelijk gaat Carrefour op zoek naar externe partners om ruimte op te vullen en “de site aantrekkelijker te maken”.

 

Flexibelere werkorganisatie

Er komt bovendien een nieuwe arbeidsorganisatie in alle hypermarkten, die medewerkers toebedeelt aan een eigen ‘universum’ (assortimentscategorie) en ze daarbinnen ‘polyactief’ inzetbaar maakt. Zo moet er een betere werkverdeling komen tussen de leden van eenzelfde team. Commerciële teams zullen bovendien op vrijwillige basis worden ingezet om een handje toe te steken waar nodig.

 

Op de hoofdzetel wil beide partijen eveneens naar een flexibelere organisatie en er is ook een plan voor meer opleiding en ontwikkeling van de medewerkers uitgewerkt. Zo worden onder meer de operationele functies binnen de drie formats (hypermarkt, Market en Express) gebundeld. Medewerkers die het bedrijf verlaten, zullen in fases vertrekken tussen eind november 2018 en eind juni 2019. Ze krijgen zowel individuele als collectieve outplacementbegeleiding.